Potvrzeno. Kalousek po sjezdu odejde z KDU-ČSL

Domácí Domácí
28. 5. 2009 16:35
Zda vskutku založí novou stranu, zatím neřekl
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Reuters

Praha - Miroslav Kalousek, jeden z nejvýraznějších politiků KDU-ČSL, po týdnech spekulací oznámil svůj odchod z někdejší koaliční strany.

Jako první o tom informoval server iDNES.cz.

"Již více než rok čítávám na těchto stránkách naléhavé apely, abych ze strany odešel," napsal na webu KDU.cz. Jedním z důvodů podle něj je i to, jakými výrazy ho častují.

"Namátkou cituji: ´Nakopeme Kalouska do zadku´, ´Kripl´, ´Ksindl´, ´Pryč s prašivým Kalouskem!´. Respektuji, že tyto výrazy a přívlastky jsou vlastní tomu ´opravdovému křesťanskému proudu´ v naší straně," vyjmenoval.

Exministr financí už před několika týdny oznámil, že se nebude ucházet o žádnou stranickou funkci. Zamítl i možnost, že by za lidovou stranu kandidoval v podzimních předčasných volbách. Důvodem jsou jeho dlouhodobé spory s vedením partaje.

Kalousek nevyloučil, že založí novou konzervativní středopravou stranu. Naznačil, že by se měla jmenovat TOP 09, rozhodnout se ovšem chtěl až po nadcházejícím sjezdu KDU-ČSL. Rozhádaní lidovci ovšem byli v tomto směru zajedno. "Nejezdi," vzkázali mu předseda Jiří Čunek či jeho spojenec Jan Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy