Potíže s finacemi: Dvě strany mohou být bez peněz

Martina Macková
27. 4. 2007 17:27
Přestat dočasně fungovat by mohlo až 68 stran

Praha - Chudý rok hrozí po dnešku dvěma politickým stranám. Podle zákona by neměly získat peníze za mandáty - jako sankci za to, že nedodaly kompletní výroční zprávu.

Poslanci dnes odhlasovali návrh, aby právě v souvislosti s chybějícími dokumenty nebo chybami ve výročních zprávách za minulý rok byla pozastavena činnost celkem 68 politickým stranám. Dalších 26 navrhli na zrušení.

Jen 45 stran má zprávy v pořádku, i když mnohé v nich opravovaly ještě před pár dny. A pět z nich zase předložilo zprávy po termínu.

Doporučením poslanců se bude zabývat vláda, která také podle zákona o politických stranách předkládá návrhy Nejvyššímu správnímu soudu. Jen ten může strany zrušit nebo jim dočasně zastavit činnost.

Strany: Vůbec o tom nevíme

Nekompletní zprávu dodalo v termínu také všech pět parlamentních stran, které celkem z státního rozpočtu jen loni čerpaly za mandáty přes 950 milionů korun. Ty však problémy narychlo opravily těsně před schůzí sněmovny.

Šéf kontrolního výboru Vladimír Koníček už dříve Aktuálně.cz řekl, že na radu právníků ze sněmovny, výbor nenavrhne sankce pro všechny "hříšníky", ale jen pro ty, kteří zprávy neopraví do pátku, kdy o tom hlasuje sněmovna.

Nestihli to ale "menší" Spojení demokraté-Sdružení nezávislých a Strana pro otevřenou společnost (SOS). Teď jsou na tom tyto strany stejně, jako by zprávu vůbec neodevzdaly.

Úplné překvapení

První ze stran, která je pozůstatkem původních Evropských demokratů, získala loni přes dva miliony za mandáty v karlovarském krajském zastupitelstvu a za senátora Jana Horníka.

Druhá, liberální SOS, čerpá peníze za krajské zastupitele v Libereckém a Ústeckém kraji a také za mandát senátorky Soni Paukrtové.

"To je pro mě naprosté překvapení, vůbec o tom nevíme, že máme problém ve zprávě. A už vůbec nevíme, že nás navrhují na pozastavení," reagoval předseda SD-SN Milan Urban. "Musíme to nějak vyřešit," dodal.

SOS už tento týden řešila, přesto se dostala do potíží. Chybějící dokument ke zprávě dorazil poštou do sněmovny dnes ráno, kdy už poslanci hlasovali.

"Ano, je to tak," potvrdil Aktuálně.cz předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). "Ale bod jsme již projednali, je to nyní právní problém," dodal. Ministerstvo financí na dotaz Aktuálně.cz, zda strany peníze po opravě dostanou nebo ne, neodpovědělo.

Nemáme jiné příjmy

Předseda Strany pro otevřenou společnost Pavel Rytíř míní, že je chybou, pokud se strany vůbec nedozvědí, že mají chyby ve zprávě.

"Posledních deset let jsme měli vždy zprávu v pořádku, oficiálně vůbec nevíme, že je tam něco v nepořádku. Začíná se jevit jako problém být parlamentní stranou a nemít sídlo v Praze. Odkud by někdo mohl chybějící dokument přivézt tramvají do sněmovny a nemusel by se posílat poštou, což může mít zpoždění," míní.

"Musíme s poradit s právníky, co dál. Věřím, že to bude znamenat jen případně odložení plateb, to bychom si mohli vzít půjčku. Kromě členských příspěvků a několika sponzorů, nemáme jiné příjmy. Letos bychom měli za mandáty dostat 2,9 milionu korun," řekl Rytíř.

Také Urban věří, že peníze dorazí. "Je to naprostá maličkost. Jedna chybně podepsaná darovací smlouva, kterou okamžitě opravíme. Nevěřím, že by to pro nás mělo takové následky," dodal.

Zastavit i známé strany?

"Loni nám zavolali, abychom zprávu doplnili, letos se nikdo neozval, jak bychom měli vědět, že je v tom problém," říká Urban.
Kontrolní výbor vyvěsil potíže stran na webové stránky sněmovny. Pětice parlamentních stran se o svých chybách dozvěděla lehce, každá má ve výboru svého člověka.

Na sněmovní web se ale neparlamentní strany nedívají běžně. Hrozbě, že bude muset omezit činnost, tak nyní čelí i některé známé strany, jako například Demokratická unie, Národní strana, Železného Nezávislí demokraté, Zelení, Balbínova poetická strana nebo Koruna česká.

"My se vůbec nemáme šanci dozvědět! Většina neparlamentních stran nemá ani placený sekretariát, který by podobné věci denně sledoval, jako mají velké strany," řekl předseda Koruny české Václav Srb.

"Zprávu kontroluje auditor. Pokud tam máme nějaké nedostatky, velmi mě to zaráží. Jestli nás ani včas neinformují, je to takové chytání na švestkách," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy