Posun v zákoně o Šumavě: Sněmovna podpořila návrh kraje

ČTK ČTK
12. 2. 2013 19:49
Podle kritiků by předloha park zlikvidovala
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna podpořila návrh zákona o Národním parku Šumava, který už před půldruhým rokem předložil Plzeňský kraj.

Předloha, která by podle kritiků park zlikvidovala, přečkala hlasování o zamítnutí a míří do výboru pro životní prostředí a do zemědělského výboru. Opozice vyčítala vládě, že dosud žádný návrh zákona o Šumavě navzdory slibům nepředložila.

Ministerstvo životního prostředí poslalo svou předlohu do připomínkového řízení už loni v srpnu. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) v úterý zdůraznil, že požadavku na kvalitní zákon rozumí a chce, aby byl co nejdříve. Krajský návrh podle něho obsahuje správné prvky, jako s celkem s ním prý ale nesouhlasí.

Kateřina Konečná (KSČM) poznamenala, že odborníci i úřad vlády označili ministerský návrh za nezpůsobilý. Krajskou předlohu je podle ní možné opravit. "Žádný další návrh nebude do voleb předložen," soudí.

Za "tunelpark" označil krajský návrh Viktor Paggio (LIDEM). Uvedl například, že by rozšířil stavební parcely. "Návrh by znamenal likvidaci parku," řekl Paggio. Podobně se už dříve vyjádřili ekologičtí aktivisté. Návrh na zamítnutí už v úterním prvním čtení podal zpravodaj Bořivoj Šarapatka (TOP 09). K jeho schválení ale chyběly tři hlasy.

Autoři tvrdí, že hlavním cílem krajského návrhu je ochrana před kůrovcem. Předloha navrhuje scelení prvních bezzásahových zón a vytvoření čtvrté zóny na území obcí parku či ustavení neziskové organizace, která by starala o hospodaření parku.

V prvních zónách měl platit režim podle zákona o ochraně přírody, tedy primárně bezzásahový. Naopak v druhých a třetích zónách měl v boji proti škůdcům platit režim podle lesního zákona - tedy kácení napadeného dřeva. Zákon měl také dovolit, aby turisté mohli běžně využívat i dosud zakázané cesty v první zóně parku.

 

Právě se děje

Další zprávy