Postupové zkoušky na gymnáziích končí. Klaus podepsal

pra
11. 2. 2008 13:45
Postupové zkoušky vadily studentům i gymnáziím
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Postupové zkoušky do vyšších ročníků víceletých gymnázií definitivně končí. Novelu školského zákona, kterou koncem ledna schválila sněmovna, podepsal i prezident.

Změny v zákonu obsažené tak začínají ihned platit. Studentům víceletých gymnázií tím odpadne stres spojený se zkouškami, školám zas komplikace s jejich realizací.

"Do vyššího stupně šestiletého a vyššího stupně osmiletého gymnázia postupuje žák, který v daném školním roce úspěšně ukončí nižší stupeň šestiletého nebo nižší stupeň osmiletého gymnázia," stojí nyní v zákoně.

Novelu školského zákona, kterou prosazovala ještě ministryně Dana Kuchtová, schválili poslanci koncem ledna. Sněmovna novelu podpořila už loni, senát jí ji ale vrátil s pozměněvacími návrhy.

Postupové zkoušky byly zavedeny v éře sociálnědemokratické ministryně Petry Buzkové, u ředitelů gymnázií i studentů vyvolaly vlnu nevole.

Jejich cílem bylo umožnit žákům devátých ročníků základních škol zapojit se do víceletých studijních programů, současně měly odhalit gymnazisty, kteří na studium nestačí.

Loni zkoušky poprvé absovovali studenti šestiletých gymnázií.

Čtěte také: Na gymnáziích nebudou postupové zkoušky, řekla sněmovna

 

Právě se děje

Další zprávy