Postavme se proti uznání Palestiny, žádá i část ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 9. 2011 11:37
Sociální demokracie není v postoji k Palestině jednotná
Židovští extremisté pochodují pod dohledem policie
Židovští extremisté pochodují pod dohledem policie | Foto: Břetislav Tureček

Praha - Otevřený dopis, který upozorňuje na rizika spojená s možným jednostranným uznáním Palestiny jako řádného člena OSN, předala ve středu vládě skupina poslanců z různých politických stran.

Žádají, aby se Česko ve světové organizaci postavilo proti žádosti.

Právě v tyto dny palestinskou otázku OSN řeší. Ani česká diplomacie jednostranné palestinské kroky nevítá a přeje si dvoustranné rozhovory mezi Palestinci a Izraelem.

Dopis vládě podepsali nejen vládní poslanci, ale i někteří zákonodárci opoziční ČSSD, jejíž jiní významní zástupci ale přijetí Palestiny do OSN podporují.

Názory se mezi politiky liší

"Jsem přesvědčená o tom, že jednostranné aktivity Palestinců na půdě OSN mír v blízkovýchodním regionu nepodpoří. Právě uklidnění situace na Blízkém východě by mělo být prioritou při rozhodování o žádosti Palestinců nejen pro ČR, ale i ostatní členské státy v OSN," myslí si například poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

K výzvě, aby se česká delegace postavila proti jednostrannému kroku představitelů palestinské autonomie a aby se strany sporu urychleně vrátily k jednacímu stolu, se připojilo 83 poslanců a senátorů.

Mezi nimi je například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, předseda klubu strany Věci veřejné Vít Bárta, nebo poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

Podle dalšího signatáře z ČSSD, Robina Böhnishe, dopis neznamená jakékoliv zpochybnění práva palestinských Arabů na vlastní stát.

"Respektujeme dřívější rezoluce OSN i historická rozhodnutí politických reprezentací bývalého Československa i České republiky. Cítíme ale potřebu upozornit vládu na konsekvence možného úspěchu jednostranné akce," poznamenal opoziční poslanec.

ČSSD tak v této věci není jednotná. Podle stínového ministra zahraničních věcí této strany Lubomíra Zaorálka by totiž měla Česká republika zaujmout vůči palestinské žádosti vstřícný postoj.

"Uvědomujeme si, že se jedná jen o jeden z řady kroků na dlouhé cestě stabilizace blízkovýchodního regionu. Palestina by měla na půdě OSN získat stejnou šanci jako před čtyřiašedesáti lety Izrael. Česká vláda by měla k návrhu na uznání palestinské státnosti zaujmout vstřícný postoj," uvedl před několika dny Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy