Pospíšil ve středu navrhne odvolání Vesecké

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
25. 10. 2010 13:55
Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká bude mít dvouměsíční lhůtu na odchod
Renata Vesecká
Renata Vesecká | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda tento týden definitivně rozhodne o osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na středečním jednání kabinetu navrhne její odvolání.

Vláda bude o návrhu hlasovat a všeobecně se očekává, že Veseckou odvolá.

Pospíšil chce dát Vesecké dvouměsíční lhůtu na odchod.

Na její místo zřejmě nastoupí Pavel Zeman, zástupce České republiky v Erojustu. Ten už se nechal slyšet, že pokud bude Vesecká odvolána a vláda osloví právě jeho, nabídku přijme.

"Ano, pokud by byly splněny tyto podmínky, na nabídku bych kývnul," řekl Zeman Aktuálně.cz. Ideální by pro něj bylo převzít novou funkci od ledna příštího roku.

Nástupce už Pospíšil má

Své záměry a plány ve funkci zatím nechce komentovat. "Samozřejmě nějakou představu mám, ale prozatím je to předčasné," dodal Zeman.

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil | Foto: Ludvík Hradilek

Vládní ODS čelila kvůli vlekoucí se situaci s Veseckou kritice od koaličních partnerů. Těsně po volbách se ale premiér Petr Nečas nechal slyšet, že jednání o personálních změnách na Nejvyšším státním zastupitelstvu přijde na řadu ještě v říjnu.

Dalším problémem, který bude muset Pospíšil ohledně Vesecké vyřešit, je její další působiště. Pospíšil naznačil, že by se mohla vrátit na místo krajské státní zástupkyně v Hradci Králové, kde pracovala dříve.

Proti tomuto nápadu se ale zvedl odpor mezi částí státních zástupců, na 170 z nich podepsalo petici proti návratu Vesecké na post krajské státní žalobkyně.

 

Právě se děje

Další zprávy