Pospíšil se bude zpovídat Nečasovi, kvůli válce žalobců

Domácí Domácí
27. 2. 2012 7:04
Kvůli vyhrocenému konfliktu státních zástupců mohou padat hlavy špiček české justice
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kvůli vyhrocenému konfliktu státních zástupců mohou padat hlavy špiček české justice.

S Vlastimilem Rampulou, který se minulý týden  vrátil na post šéfa pražského vrchního státního zastupitelství, se nemůže smířit jak ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tak šéf žalobců Pavel Zeman.

Oba naznačili, že pokud se Rampulu znovu nepodaří sesadit z funkce, mohli by opustit své funkce.

Pospíšilova pozice na ministerstvu je navíc vratká i uvnitř jeho domovské ODS. Situaci hodlá v pondělí řešit vedení občanských demokratů, s ministrem chce mezi čtyřma očima mluvit i premiér Petr Nečas

O víkendu dal premiér najevo, že od svého ministra čeká řešení, které uklidní destabilizovanou situaci na státních zastupitelstvích. Podle Nečase je totiž současný stav neudržitelný. "Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou," uvedl v sobotu předseda vlády.

Ostrý spor mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a staronovým pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, kterého do funkce vrátil soud poté, co jej před časem Pospíšil na Zemanův návrh odvolal.

Pospíšil a Zeman se dohodli, že bude proti rozhodnutí soudu podána kasační stížnost. Ministr také čeká, že Zeman učiní proti Rampulovi "nějaká odvolací opatření". "Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě," řekl ministr Lidovým novinám.

O odchodu Pospíšila z vlády se v médiích spekuluje už několik měsíců. Ministr ale dosud svou pozici vždy obhájil. V souvislosti s jeho výměnou se dříve objevily úvahy o tom, že by post ministryně spravedlnosti mohla zastávat nynější vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV). Vicepremiérka však v posledních dnech dává najevo, že o místo v této situaci příliš neusiluje.

 

Právě se děje

Další zprávy