Pospíšil po odchodu z ODS naznačil spolupráci s TOP 09

Domácí Domácí
30. 1. 2014 23:00
Exministr Jiří Pospíšil odešel z ODS, poslancem zůstává
Jiří Pospíšil na kongresu ODS v Olomouci.
Jiří Pospíšil na kongresu ODS v Olomouci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opouští Občanskou demokratickou stranu. Poslancem ale zůstává.

Rozhodl se tak necelé dva týdny poté, co mu jeho spolustraníci odmítli vyjádřit důvěru a nepodpořili jeho kandidaturu na post prvního a následně ani řadového místopředsedy strany.

Informaci serveru iDnes.cz posléze deníku Aktuálně.cz potvrdil sám Pospíšil.

"Ano, vystupuji z ODS. Nikam jinam vstupovat nehodlám, zůstanu opozičním poslancem," řekl. Svěřil se také s nabídkou, kterou dostal od budoucí náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové.

Pospíšil by se měl stát jejím externím poradcem pro přípravu některých zákonů - sám však zdůrazňuje, že jde o neplacenou funkci.

V pořadu České televize Události, komentáře Pospíšil večer řekl, že možná požádá poslanecký klub TOP 09 o to, aby s ním v dolní komoře mohl spolupracovat. "Já v této věci teprve případně oslovím TOP 09, zda bych mohl s jejich klubem pouze spolupracovat, ale je to otevřená věc. K tomu je třeba souhlasu obou, já ten souhlas nemám."

Zopakoval však, že do žádné jiné strany, tedy ani do TOP 09, nemíří, ve Sněmovně chce dál z opozičních lavic hájit program, za který do ní byl zvolen. Jeho případná žádost o spolupráci s klubem TOP 09 by podle něj byla motivována snahou vykonávat svůj poslanecký mandát efektivně. V ČT se také ohradil proti názorům, které jeho odchod z ODS interpretují jako ješitnost uraženou tím, že nebyl zvolen do vedení strany.

Fiala: Nemám z toho radost

"S Jiřím Pospíšilem jsem se včera setkal a obsáhle jsme mluvili o důvodech, které ho vedou k odchodu z ODS. Jsou dlouhodobé, mají osobní i politické pozadí, proto je jeho rozhodnutí v tuto chvíli nezměnitelné," reagoval na Pospíšilův odchod šéf partaje Petr Fiala.

"ODS se po hluboké krizi začíná obnovovat. Kongres byl v tomto směru jen prvním krokem. Není šťastné, že ji právě nyní opouští její výrazný představitel, který se významně podílel na politice ODS v posledním desetiletí. ODS je a zůstává stranou otevřenou pro všechny, kteří sdílejí pravicový pohled na společnost a kteří chtějí i v politicky nepříznivých podmínkách prosazovat základní hodnoty svobody a demokracie," dodal.

Pospíšilův odchod ze strany okomentoval i jeho dlouholetý plzeňský souputník Roman Jurečko. "On o tom dlouho uvažoval. Vzhledem k tomu, že ODS dostala ve volbách jen pár procent a takhle se zachová k člověku, který tam jako jeden z mála dokáže získávat hlasy, který jí jako jediný vyhrál krajské volby, nelze se mu divit," řekl Aktuálně.cz.

Foto: Ludvík Hradilek

Společně ale odchod bývalého místopředsedy strany neprobírali. "On je samostatná jednotka, nemusí si ke mně chodit pro rady," uvedl Jurečko, který má v západočeském regionu velký neformální vliv a kterého Pospíšilovi jeho protivníci často předhazují.

Jurečko ve straně zůstává

Sám Jurečko, předseda představenstva Plzeňské teplárenské, ale v ODS zatím zůstává. "Pro mě se nic nemění, já ve straně budu i nadále," řekl místopředseda plzeňské organizace občanských demokratů.

Tomu, že se k takovému kroku Pospíšil chystá, nasvědčovala už jeho dřívější slova. "Já nevylučuji v tuto chvíli nic. Pro mě to vyjádření nedůvěry bylo tak silné, navíc doprovázené i expresivními vyjádřeními kolegů z ODS na sociálních sítích. Takže si fakt musím dál promyslet, spíš lidsky, jestli v tom týmu pro mě místo je, nebo není," řekl minulý týden v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pospíšil.

Ve zmíněném rozhovoru se také nechal slyšet, že si - v případě odchodu ze strany - ponechá svůj poslanecký mandát, což podle informací serveru iDnes.cz také učinil.

"Mandát jsem získal od voličů Plzeňského kraje, i na základě toho, že jsem měl 36 procent preferenčních hlasů, tedy velmi silnou podporu. Dovolím si říct, že výsledek byl hodně ovlivněn i mojí osobou," odůvodnil tento krok Pospíšil.

Podívejte se: Kongres ODS v klinické smrti

Olomoucký výprask

Na olomouckém kongresu dostal Pospíšil od svých spolustraníků "výprask" - poté, co byl prvním místopředsedou zvolen europoslanec Jan Zahradil, který získal 294 hlasů, zatímco Pospíšil získal o stovku hlasů méně, neuspěl ani v následující kandidatuře na řadového místopředsedu.

Poté, co byli postupně místopředsedy zvoleni europoslanec Evžen Tošenovský, starosta Líbeznic Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčila, se volba posledního místopředsedy dlouhé hodiny protahovala.

Ve třetím kole první volby se utkali Petr Sokol a Jiří Pospíšil, ani jeden však nezískal dostatečný počet hlasů a musela být vyhlášena zcela nová volba, v níž se Pospíšil vzdal kandidatury, a definitivně tak opustil vedení.

 

Právě se děje

Další zprávy