Pospíšil online: Zkrátím soudy. I díky novému zákoníku

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
7. 7. 2010 14:45
Pospíšil připustil konec nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké ve funkci
Foto: Jan Langer

Praha - Na nedávném kongresu ODS se plzeňský politik Jiří Pospíšil stal novým místopředsedou strany, předseda ODS a premiér Petr Nečas s ním počítá ve vládě.

Ačkoliv se původně spekulovalo o tom, že by Pospíšil ve vznikající vládě zastával post ministra školství, nakonec se vrátí na úřad, kde působil už za vlády Mirka Topolánka.

Budoucí ministr spravedlnosti v rozhovoru pro Aktuálně.cz odkryl své první plány, které by rád v resortu provedl. Hodlá znovu předložit občanský zákoník, do roka by jej podle Pospíšila mohla sněmovna schválit.

Připustil rovněž, že počítá s personálními změnami na Nejvyšším státním zastupitelství, padnout by tak mohla Renáta Vesecká.

Jaký osud čeká tzv. justiční mafii? Kdo by mohl nahradit Renátu Veseckou?Co se změní v české justici?

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz přímo z Poslanecké sněmovny.

"Počítám s novelou občanského soudního řádu. Za důležité též považuji prosazemní nového občanského zákoníku. Tyto změny dohromady by měly vést ke zkrácení soudního řízení a ke zkvalitnění soudních rozsudků," uvedl v rozhovoru se čtenáři budoucí ministr.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:27Autor: Slunce

Otázka: Jak si představujete zvýšení efektivnosti státní justice ? Tedy zrychlování a zpřesňování řízení, odstraňování podvodů a klamů ? Děkuji Vám. jas-nebe.cz

Jiří Pospíšil:: Je třeba pokračovat v reformních krocích, které byly zahájeny za Topolánkovy vlády, na prvém místě bude třeba pokračovat v projektue-justice - jde o celkovou elektronizaci systému justice, bude třeba prosadit další zjednodušení soudního prcesu. V této oblasti počítám s novelou občanského soudního řádu. Za důležité též považuji prosazemní nového občanského zákoníku. Tyto změny dohromady by měly vést ke zkrácení soudního řízení a ke zkvalitnění soudních rozsudků. Neexistuje bohužel jednoduché řešení, které by rychle všechny problémy justice vyřešilo. V jiných státech, kde prováděli reformu justice, se vždy jednalo o proces, který trval roky.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:30Autor: prodlouzeni promlceni v obcanskem zak.

Otázka: NS nedavno zkratil promlceni v Obc. zak., cimz znevyhodnil poskozene. Zmeni se to v novem smerem k evropskemu standardu, kde se u odskodneho pod deset let nejde?

Jiří Pospíšil:: V novém občanském zákoníku budou zachovány stejné promlčecí lhůty jako ve starém. U škody způsobené úmyslně 10 let, u ostatních případů tři roky.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:34Autor: PavelH

Otázka: Počítáte s možností, že by se člověk mohl ze spáchaného trestného činu "vykoupit"? Bylo by to vůbec morální a spravedlivé? Nevytvářelo by to najednou třídu prakticky beztrestných?

Jiří Pospíšil:: Nesouhlasím s tím, aby se někdo tazvaně vykoupil ze spáchaného trestného činu. Trest má být přiměřený závažnosti trestné činu, nemá docházet k tomu, aby byl bohatý pachatel jakkoli zvýhodněn. Na druhou stranu však napopírám význam tzv. peněžitých trestů, kdy za méně závažnou trestnou činnost či například za přestupek, může být dotyčnému uložen peněžitý trest či pokuta. Nelze každého za protiprávní činnost dávat do vězení, peněžité tresty znají všechny civilizované státy a jsou vhodnou reakcí státu na méně závažné protiprávní jednání pachatele.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:37Autor: master flaster

Otázka: Dobrý den pane ministře. Otázka "skončí Vesecká i justiční mafie" je špatná. Zeptám se jinak, je v našem státě politická moc a soudní systém natolik silný, že je pošle do vězení za zneužívání svého postavení !!! Skončit ve funkci jenom nestačí, to jsou partajnické manýry. Společnost na tohle nehraje

Jiří Pospíšil:: Odsouzen za trestný čin může být v demokratickém právním státě jen ten, u koho soud prokáže, že spáchal určitý trestný čin, který je definován v trestním zákoníku. Nelze nikoho odsoudit jen proto, že se nám jeho chování nelíbí. Omlouvám se, ale politická moc nikoho do vězení posílat nemá.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:38Autor: 99mirek

Otázka: Dobrý den! Jsem jedním z postižených, prožil jsem si své a ještě ani po téměř 14 letech není můj případ u konce. Nemusím zdůrazňovat, že jsem byl neoprávněně odsouzen. Prosím jak se domoci spravedlnosti, jsem již dva roky v důchodu. Ten nedobrovolný styk s naší justicí mne stál téměř 500 tisíc Kč.!

Jiří Pospíšil:: Mrzí mě, že máte takto negativní zkušenosti s českou justicí. Máte li pocit, že vám mohu být nápomocný, pak se na mě obraťte. Držím palce a přeji vše dobré.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:40Autor: insider

Otázka: Proč chodí státní zástupci k soudu podle toho, která jednačka na ně ten den vyjde, a nikoli podle toho, který případ dozorovali? To fakt nikomu nezáleží na kvalitě a jen se honí statistiky?

Jiří Pospíšil:: Státní zástupce má chodit k hlavnímu líčení u toho případu, kde podával obžalobu. Pokud to tak není a chodí k soudu podle toho, kde je volná jednací síň, pak je něco v nepořádku. Pokud by to bylo možné, rád bych od vás získal v této věci další informace. Děkuji.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:53Autor: EK

Otázka: Jak vidíte stále častější spory stát vz stát? Není to vyhazování peněz daňových poplatníků, když vždy jedna státní instituce prohraje a výdaje platíme my?

Jiří Pospíšil:: Je samozřejmě špatné, pokus se státní instituce mezi sebou soudí, nicméně nelze jim to zákonem zakázat. Mělo by být projevem jisté kulutry jejich vedoucích pracovníků, že se případné spory budou snažit řešit smírnou cestou. Jiná situace je u mezinárodních arbitráží, zde stát je žalován většinou soukromým subjektem. Státní úředníci by měli udělat maximum proto, aby předcházeli situacím, které pak zakládají důvody pro mezinárodní arbitráže. Například větší pečlivost při přípravě výběrových řízení.

Odpovězeno: 07. 07. | 13:57Autor: tatik

Otázka: mají plzeňští studenti naději, že odejtete z děkanátu, když jdete na lepší ?

Jiří Pospíšil:: Jak jsem při svém nástupu do čela plzeňské právnické fakulty řekl, můj mandát je časově omezený a je vázán na jeden akademický rok, Takže buďte vklidu, určitě odejdu. Jinak vás musím upozornit na to, že během mého působení se celá fakulta dala dohromady a dnes funguje bez jakýkoli problémů. Počkejme si na zprávu akreditační komise. Čestní studenti, kterým jde o kvalitu vzdělání, reformní kroky, které fakultu zachránily, určitě ocení.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:00Autor: sonipp

Otázka: A co kauza katarského prince?Ta už definitivně skončila nebo budou nějaké tresty?

Jiří Pospíšil:: Kauza "katarského prine" alespoň podle zpráv, které mám z médií, stále ještě běží u Městského soudu v Praze. Jsem však skeptický, co se týče možného potrestání. Dotyčný se totiž nenachází na území ČR.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:04Autor: skromný dotaz

Otázka: jaký bude posun v dohledech TDV-myslím tím zda a kdy budou el.náramky,případné dovybavení okresních pracovišť os.auty nezbytnými pro provádění kontrol.děkuji a fandím Vám

Jiří Pospíšil:: Na tuto otázku vám nyní neumím odpovědět, po mém případném nástupu musím zjistit, v jaké fázi je projekt el. náramky pro domácí vězení a hlavně v jakém stavu je rosortní pokladna. Dotažení projektu domácího vězení považuji za jednu z důležitých věcí. Stejně to platí i případný nákup automobilů. Vím, že je mediační a probační služba potřebuje. Za podporu děkuji :-)

Odpovězeno: 07. 07. | 14:06Autor: absurdistan pravni oligarchie

Otázka: Jak hledite na to, ze sudi Berka roky bere roky a bude jeste par let brat polovicni plat (je mimo sluzbu), ac je jasne, ze pujde sedet, zatim myslim dostal osm na tvrdo.

Jiří Pospíšil:: Klíčové je, kdy případný rozsudek nad soudcem nabyde právní moci. Zákon respektuje presumci neviny, dotyčný má nárok na část platu dokud není pravomocně odsouzen. Obdobnou právní úpravu má většina zemí Evropské unie.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:08Autor: Jan

Otázka: Věřím, že jste dostatečně charakterní na to, abyste nemusel jednat dle nazorů našich senzacechtivých novinářů a nesnažil se uhrát takto levně politické body využitím nenávisti současné společnosti k soudům a státnímu zastupitelství.

Jiří Pospíšil:: Vždy jsem se snažil přistupovat k justici věcně a nepatřil jsem k politikům, kteří by se snažili lacinými útoky na justici získávat politické body u veřejnosti. Pokusím se v této své linii dále pokračovat.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:11Autor: zkouska ohnem

Otázka: Bude Zacharias s Ksindlem postavem pred nezavisly trestni senat?

Jiří Pospíšil:: Toto nyní musí posoudit okresní státní zastupitelství v Plzni - městě. To dostalo veškeré informace od univerzity a je na něm, aby posoudilo, zda je závažné podezření, že dotyční spáchali trestný čin. V takovém případě by mělo podat obžalobu k soudu.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:18Autor: Advokat_Brno

Otázka: Jaká opatření plánujete proti soudcům, jejichž odborná úroveň je tak mizerná, že by je nikdo rozumný nezaměstnal ani jako koncipienty na psaní plaťáků? Jsou jich mraky a čekat, až vymřou, nemůžeme.

Jiří Pospíšil:: Jedinou možností je postih v rámci kárného řízení, a to v případě kdy rozhodnutí soudce je zcela jasným excesem. Například soudce rozhodne podle již neplatné právní úpravy. Občas bývá obtížné rozlišit, kdy se jedná o odborné pochybení soudce a kdy se jedná o byť menšinový právní názor. Přesto bychom neměli na postih zjevné neodbornosti soudce rezignovat.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:20Autor: Geometr

Otázka: ZČU v Plzni ovládají normalizační kolaboranté, kteří přïjimali při založení právnické fakulty právníky, které jste propustil. Vaším nástupcem má být profesor, který se na tvorbě progejsky zaměřeného občanského záíkoníku podílel. Myslíte, že Vaše linie bude na ZČU pokračovat?

Jiří Pospíšil:: Tak já si myslím, že na Váš dotaz není ani nutné reagovat... Přesto mi dovolte jednu poznámku. Profesor Eliáš patří mezi nejvýznamnější civilisty v České republice.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:23Autor: domácí

Otázka: Vážený pane Pospíšile, budete vládě navrhovat odvolání paní Vesecké? V případě, že ano, kdy tak učiníte? Jaké předpoklady pro výkon funkce by podle Vás měl splňovat případný nástupce paní Vesecké?

Jiří Pospíšil:: Případné změny v resortu spravedlnosti budu nejprve konzultovat s panem premiérem Nečase a pak teprve s nimi seznáním veřejnost. Na všechny funkce v oblasti justice budu prosazovat osobnosti, které prokázaly vysokou odbornost a mravní integritu.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:24Autor: tazatel z Brna

Otázka: A co pan JUDr. Kučera a další figury z Brna, padnou také???

Jiří Pospíšil:: Pokud mám dobré informace, pak panu místopředsedovi Kučerovi brzy skončí mandát, neboť dosáhne věku sedmdesáti let.

Odpovězeno: 07. 07. | 14:26Autor: pj

Otázka: Dobrý den, je ještě nějaká šance, že do nového občanského zákoníku bude začleněno i pracovní právo, když nyní máte výraznou většinu?

Jiří Pospíšil:: To je zajímavý dotaz, v tuto chvíli předpokládám, že pracovní právo bude upraveno v samostatném zákoně, ale o konečné podobě pracovního práva se ještě budeme bavit. Nevyloučil bych ani variantu jednotného soukromého kodexu, ve kterém bude jak občanské, tak pracovní právo.

 

Právě se děje

Další zprávy