Pospíšil a Kalousek se přou, kudy na švýcarské miliardy

Tereza Šídlová
15. 11. 2011 17:30
Stát se zřejmě může do trestního řízení ve Švýcarsku připojit civilní žalobou
Foto: Jan Langer

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila připravuje plán, jak pro českou kasu zachránit dvanáct miliard zmražených na účtech obžalovaných českých uhlobaronů ve Švýcarsku.

Český stát má podle tohoto plánu ve věci švýcarských miliard podat civilní žalobu a požádat o její spojení s trestním řízením v kauze privatizace Mostecké uhelné, které nyní běží ve Švýcarsku.

Ministr Pospíšil i pražský vrchní žalobce Stanislav Mečl zároveň zpochybňují tvrzení Miroslava Kalouska, že Česko se ještě může k trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit jako poškozený subjekt.

Tuto příležitost Česko propáslo s podáním obžaloby ve Švýcarsku, k čemuž došlo v říjnu.

„Existuje varianta, že je možné podat civilní žalobu a požádat o spojení těchto dvou řízení (spojení s trestním řízením švýcarské prokuratury - pozn. redakce). Alespoň takto na tom pracují experti z Nejvyššího státního zastupitelství," řekl Aktuálně.cz ministr Pospíšil.

Kalousek vs. justice

Pospíšil hodlá tento plán předložit v pátek na vládní schůzce, která má řešit ušlé miliardy.

„Ale to řešení je primárně na ministerstvu financí," dodal Pospíšil.

Úřad Miroslava Kalouska má totiž na starosti české majetkové zájmy v zahraničí. Kalousek v úterý řekl, že Česko stále má šanci se ke švýcarskému trestnímu řízení připojit.

„Ministerstvo financí si nechalo operativně vypracovat právní memorandum, potvrzené i švýcarskou prokuraturou, že podle švýcarského trestního řádu je možné se připojit k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby," řekl serveru novinky.cz ministr Kalousek.

Jeho výklad ale zpochybňuje vrchní státní zástupce Stanislav Mečl.

„Tato varianta řešení nám byla švýcarskými orgány popřena. Nechci polemizovat s názorem ministerstva financí. My ale máme k dispozici jinou informaci," řekl Aktuálně.cz Mečl.

Kalousek nicméně svoje slova upřesnil v podobném duchu jako Pospíšil, ministerstvo se chce připojit do řízení civilní žalobou.

 

Právě se děje

Další zprávy