Posledním trumfem kampaně bude Biolíh

Petr Holub
30. 5. 2006 15:30
Volby - Případ biolíh a vražda podnikatele Mrázka se stanou hlavním tématem ve finiši volební kampaně. Uvnitř: VIDEO a ANKETA.

Aféra může volby rozhodnout, protože poslední průzkumy předpovídají ODS a ČSSD stejný výsledek.

Lidé z volebních štábů obou velkých stran tvrdí, že případ nechtějí využívat. Přesto se tomu podle nich nebude možné vyhnout a okolnosti případu se zřejmě stanou nejdůležitějším námětem předvolebních debat Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka.

ODS hájí detektivy

Předvolební skandál vyvolalo vystoupení ředitele protikorupční policejní jednotky Jana Kubice před poslanci z branně-bezpečnostního výboru.

Stěžoval si, že jeho detektivy nesmyslně vyšetřuje ministerská inspekce, a oznámil, že politici zasahují do jeho vyšetřování. Právě Kubiceho útvar obvinil několik vlivných členů ČSSD, kteří jsou podezřelí z korupce při chystaných transakcích s biolihem. Kubiceho lidé nadto spojili tuto kauzu s vyšetřováním vraždy kontroverzního podnikatele Jana Mrázka, bosse podsvětí.

Kubiceho se v nedělní debatě na ČT zastal předseda ODS Topolánek, sociální demokraté obvinění odmítli. Spor nerozhodlo ani včerejší zasedání branně-bezpečnostního výboru, kde se poslanci ČSSD a KSČM postavili na stranu Paroubka, občanští demokraté s lidovci podpořili policejního šéfa.

Paroubek vidí policejní stát

Dnes ráno napadl premiér Paroubek fakt, že Kubice předložil poslancům vyšetřovací spis o případu biolíh. Jeho součástí jsou materiály, které zabitý podnikatel shromažďoval na přední politiky včetně premiéra, a také vyšetřovací hypotézy, kdo Mrázka zavraždil.

Jedna z nich se zmiňuje o Václavu Kočkovi, příteli Jiřího Paroubka. Spis však neobsahuje důkazy, které by Mrázkovy materiály či podezření Kočky jakkoli potvrzovaly. Obsah vyšetřovacího spisu ihned pronikl do médií. Tento scénář podle Paroubka sestavila občanská demokracie.

"Vedení ODS se v závěru volební kampaně rozhodlo sáhnout do arzenálu násilí, demagogie a manipulace. Společně jsme se stali svědky toho, že vedení ODS kriminalizuje své politické odpůrce, a to i pomocí zneužívání některých policistů; obviňuje své politické odpůrce bez důkazů, veřejně je skandalizuje a zbavuje obviněné faktické možnosti bránit se," stojí v Paroubkově prohlášení.

Premiér obviňuje konkurenty z toho, že na ČSSD útočí pomocí facek a lží. Pokud ODS vyhraje volby, zavede prý policejní stát, kde bude politické odpůrce likvidovat pomocí nedokázaných obvinění z policejních spisů.

Ani Paroubek nemá důkazy, že za zveřejněním vyšetřovacího spisu skutečně ODS stojí. Využívá pouze indicie, že Topolánek ho už před deseti dny obvinil z kontaktů na podsvětí, a jako jednoho z údajných mafiánů jmenoval právě podnikatele Kočku. O tom, že se Paroubek s Kočkou zná, se však v médiích psalo už na podzim a Topolánek se na tyto články odvolával.

ODS odmítla Paroubkovo obvinění v tiskové zprávě, kde tvrdí: "Za aférou biolíh stojí samotná ČSSD a její představitelé, kteří se zapletli do korupce a stali se součástí organizovaného zločinu včetně nájemných vražd." Vyšetřovací spis by se prý na veřejnost nedostal, kdyby nebyli kriminalizováni detektivové, kteří případ vyšetřovali.

Jak dál s "biolihem"

Vyšetřování případu biolíh nebylo podle ministra vnitra Františka Bublana přerušeno. "Souběžně s tím ale analyzujeme, zda a případně jaké předpisy či zákony porušil svými kroky pan Kubice. Chci, aby se na této části podílelo i státní zastupitelství, abychom se co nejrychleji dobrali nějakého výsledku. Do té doby o osudu pana Kubiceho rozhodovat nebudeme, byť jsem přesvědčen, že jeho výroky byly neuvážené," říká ministr, podle kterého se ale do voleb patrně nerozhodne.

ODS podle stínového ministra vnitra Ivana Langera trvá na svém požadavku, aby případ biolíh vyšetřoval speciální tým pod dozorem vrchního státního zastupitelství. Občanští demokraté budou podrobně sledovat postup ministerstva vnitra vůči Kubicemu: "Požadujeme, aby inspekce ministra vnitra neprodleně rozhodla, zda policisté, kteří na případu pracují, skutečně porušili nějaký zákon, nebo se podezření nezakládá na pravdě."

 

Právě se děje

Další zprávy