Poslední tři roky "kakaového" Krause: Byznys a fotbal

Martina Machová Martina Machová
26. 7. 2009 21:01
Sám o tom, jak strávil roky v ústraní, mlčí
Trojice bývalých poslanců ČSSD na oslavě narozenin Miroslava Šloufa v září 2008: Pohanka, Kraus a Machovec. Michal Pohanka složil poslanecký mandát 11. prosince 2008, vláda tím přišla o důležitý hlas ve sněmovně.
Trojice bývalých poslanců ČSSD na oslavě narozenin Miroslava Šloufa v září 2008: Pohanka, Kraus a Machovec. Michal Pohanka složil poslanecký mandát 11. prosince 2008, vláda tím přišla o důležitý hlas ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha, Liberec - Michal Kraus - jeden z nejmocnějších mužů poslanecké sněmovny a nejdéle sloužící český poslanec. Alespoň do ledna roku 2006. V tu dobu jeho politickou karieru ukončila známá „kakaová aféra". Nyní se chce do sněmovny vrátit.  

Policie ho při "kakaové aféře" začala podezírat z pokusu o podvod, praní špinavých peněz a korupce pro jeho cestu do africké Ghany. Po vypuknutí skandálu se významný sociální demokrat vzdal veškerých svých veřejných funkcí a odešel do ústraní.

Teď je trojkou na kandidátce ČSSD v Libereckém kraji a pokud v regionu sociální demokraté zopakují výsledky z předchozích voleb, pravděpodobnost, že opět usedne v poslaneckých lavicích, je značná.

Policie sice případ podivných machinací kolem africké továrny na zpracování kakaových bobů odložila, opětovnou kandidaturu však provází tajemnosti. Například co Kraus, o kterém se mluví jako o „mocném muži s dlouhými prsty", dělal poslední tři roky. Kandidát na poslance se k tomu nechce vyjadřovat.

Deník Aktuálně.cz požádal Michala Krause na toto téma o rozhovor. Chtěl se ho zeptat, čím se v uplynulých letech zabýval, proč se chce do politiky vrátit, jaké má cíle. Jak vnímá svou „kakaovou aféru" v souvislosti s novou kandidaturou a na zprávy, které se v minulosti objevily v mediích ohledně jeho podnikání. 

Poté, co odmítl osobní schůzku, navrhl, aby mu byly otázky zaslány emailem. Po jejich obdržení odpověděl, že možná odpoví na všechny. Nakonec se ale rozhodl, že své mlčení zatím neprolomí.

Infobox

Kakaová aféra v kostce

  • Podnikatel František Rigo, muž obviněný z korupce, v MF Dnes uvedl, že v roce 2001 odjel s Michalem Krausem do africké Ghany, neboť politik hledal způsob, jak investovat patnáct miliónů dolarů, jež dostal jako úplatek.
  • "Investicí" měla být podle Riga privatizace továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo uvedl, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý zmíněný "úplatek za zakázku" nedostal.
  • Kraus oproti tomu tvrdil, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.
  • "Pan Rigo mě seznámil s tím, že hodlá uzavřít obchod na vývoz kakaa. Pokud by se obchod uskutečnil, skýtal by pro celou republiku řadu možností. To mě zaujalo. Podpisu smlouvy jsem se ale účastnil pouze jako svědek. K obchodu jsem neměl žádný vztah," uvedl před lety exposlanec.
  • Smlouvu však podepsal jako ředitel. "Při podpisu to byla taková euforie, a když jsem řekl, že nemám žádnou funkci, řekli mi, ať napíšu ředitel. Pokud jsem tím udělal nějakou chybu, omlouvám se za ni," obhajoval se po vypuknutí aféry.
  • Proč se však vůbec s kontroverzním podnikatelem spojoval, nedokázal vysvětlit.
  • Policie jeho případ vyšetřovala, ale odložila ho, aniž cokoli dokázala.

Mluvit nebudu, nemám potřebu

„Jak jsem očekával a jak jsem se i obával, většina vašich otázek je hodně sugestivních a otvírají jen cestu k dalším spekulacím," vysvětloval exposlanec.

„Pokud budete mít opravdový zájem o mou práci, její výsledky a také o mé lidské i politické cíle, doporučuji vám vyčkat ještě několik týdnů do doby, než otevřu své aktualizované internetové  stránky www.michalkraus.eu," dodal.

Proto se redakce Aktuálně.cz rozhodla částečně zrekonstruovat Krausovo působení za poslední tři roky sama, z veřejně dostupných zdrojů.

Hned v květnu roku 2006, tedy několik měsíců po svém odchodu z politiky, se Michal Kraus pustil do podnikání. Podle obchodního rejstříku se stal jediným vlastníkem společnosti RFK Invest. Tu před ním ovládal poslední šéf bývalého Socialistického svazu mládeže Martin Ulčák, lobbista blízký Miroslavu Šloufovi, který v 90 letech investoval do hutnictví a energetiky.

Deník Aktuálně.cz se chtěl zeptat, jak společnost od kontroverzního podnikatele získal, avšak i tato otázka zůstala bez odpovědi.

Společnost RFK Invest

Podle obchodního rejstříku i samotných internetových stránek je záběr firmy široký.

Nabízí zprostředkování reklamních panelů na sportovních stadionech nebo reklamu na předmětech sportovních svazů či jednotlivých sportovců včetně jejich oblečení a dresů.

Dále pak pořádání sportovních a společenských akcí nebo reklamu v médiích.

Michal Kraus byl i jedním z vyjednavačů krajské vlády po podzimnách volbách. Jeho ČSSD dojednala podporu komunistů
Michal Kraus byl i jedním z vyjednavačů krajské vlády po podzimnách volbách. Jeho ČSSD dojednala podporu komunistů | Foto: Martina Machová

Za partnery uvádí například jablonecký prvoligový klub FK Baumit, v jehož představenstvu také usedá, oštěpařku Báru Špotákovou nebo společnost Golem Production, která je známá nejen muzikálovou scénou ale i úzkými vazbami na ČSSD.
 
Vedle toho Krausova firma podniká i v realitách. Společnost RFK Invest nabízí pozemky pro výstavbu rodinných domů hned ve třech lokalitách - Buštěhrad, Hřebeč a Veliká Ves.

„Na  těchto pozemcích v současné době probíhá investiční výstavba k zajištění nezbytného vybavení pozemků inženýrskými sítěmi. Po jejím dokončení bude zahájen prodej jednotlivých parcel," hlásí webová prezentace firmy.

Fotbalový Kraus: Kladno a Jablonec 

Významnou kapitolou je v Krausových posledních třech letech již zmiňovaný sport.

Na konci roku sice musel ještě jako šéf prvoligového klubu SK Kladno řešit kritickou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, který prověřoval hospodaření se státními dotacemi a našel v něm hned několik chyb.

Sám přitom jako poslanec několik desítek milionů klubu, kde hrál jeho syn, přihrál při takzvaném poslaneckém „krájení medvěda" na rekonstrukci stadionu.

„SK Kladno v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek uzavřel na podkladě výzvy více zájemcům s vítězem smlouvu o dílo na cenu o 12,9 mil. Kč nižší oproti nabídkové ceně (28 mil. Kč) a postupně ji třemi dodatky ke smlouvě navýšil na 52,9 mil. Kč, tj. nad zákonem stanovený limit pro zadání veřejné zakázky tímto způsobem," psali tehdy mimo jiné kontroloři.

Dva muži jabloneckého fotbalu - Miroslav Pelta z ODS a Michal Kraus z ČSSD
Dva muži jabloneckého fotbalu - Miroslav Pelta z ODS a Michal Kraus z ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Nyní ovšem ředitel klubu Eduard Novák tvrdí, že hospodaření je v pořádku a že finanční úřad žádné závažné pochybení nenašel.

Kraus odešel z vedení klubu v červnu 2007 kvůli sporům ve vedení. Ale již od ledna 2008 se jeho jméno objevilo spolu s další významnou figurou kladenského fotbalu Alešem Pangrácem, ve vedení jabloneckého fotbalového klubu FK Baumit.

Ten patří jinému známému lobbistovi, bývalému sparťanskému šéfovi Miroslavu Peltovi.

„Je to člověk, který má rád fotbal," odůvodňuje působení Krause ve vedení klubu Pelta. „Poprosil jsem ho, jestli nechce spolupracovat tam, kde působí. Myslím, že je to na severu Čech opora," líčí fotbalový boss.

A jaká je v jabloneckém fotbalu Krausova role?

„Snažíme se společnými silami, nejenom s Krausem, ale i s dalšími lidmi z představenstva a dozorčí rady klub finančně zajistit," přiznává Pelta v souvislosti s finanční krizí. „Já ho mobilizuji, aby byl co nejvíc aktivní, aby pomohl se zajištěním provozu," tvrdí v zápětí.

Vzájemné spolupráci prý není ani překážkou, že každý „kope" za jinou stranu. Miroslav Pelta totiž sedí v jabloneckém zastupitelstvu za ODS. Fotbal je však podle něj apolitický a záleží v něm spíš na tom, jestli klub v neděli vyhraje než na stranické příslušnosti.

Kraus a charita vlivných

Podle obchodního rejstříku se bývalý a pravděpodobně i budoucí poslanec věnuje i charitě. Od roku 2004 je místopředsedou dozorčí rady nadace Koši proti drogám, kterou založila Česká basketbalová federace.

Její aktivita je téměř nulová, zajímavá jsou ale jména, která v nadaci s Michalem Krausem sedí. O basketbal se zajímá například předseda dozorčí rady ČEZ a bývalý poslanec ODS Martin Kocourek, pražský radní za ODS Radovan Šteiner nebo spolumajitel TV Prima Ivan Zach či Richard Háva, zbrojař, který stojí za společností Omnipol. Háva byl v médiích často zmiňován jako přítel Miroslava Kalouska, který nyní buduje stranu Top 90.

 

 

Právě se děje

Další zprávy