Poslední summit pro Havla: Do Prahy míří světoví lídři

Tereza Šídlová
20. 12. 2011 5:30
Na českých ambasádách po celém světě se otevírají kondolenční knihy
Češi se loučí s prezidentem Václavem Havlem.
Češi se loučí s prezidentem Václavem Havlem. | Foto: Reuters

Praha - Česká metropole bude v pátek hostit poslední „summit" na počest zesnulého prezidenta Václava Havla.

Státního pohřbu českého státníka se pravděpodobně zúčastní špičky světové politické scény, mluví se o manželích Hillary a Billovi Clintonových a o premiérech či prezidentech z mnoha klíčových zemí, například z Rakouska, Německa a Polska. Mnohé další ambasády připravují smuteční delegace.

Svou účast na pohřbu už mezi prvními potvrdil rakouský prezident Heinz Fischer.

Na přílet politiků se už připravuje pražské letiště v Ruzyni. „Vládní speciály přistávají na terminálu 3, z něhož se nevypravují běžné linkové lety, na jejich přílet se připravujeme," uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Vzpomínka na rok 2002

Jednání o problémech světa v Praze nahradí vzpomínky a pocta muži, který svět okouzlil svým morálním pojetím politiky.

Tento „summit" smutečních hostů, který bude mít všechny organizačních a bezpečnostní nároky jako každá jiná vrcholná politická schůzka, musí české úřady zorganizovat během tří dnů.

Tedy v mnohem rychlejším tempu než summit NATO v Praze, který byl pro Václava Havla prvním loučením na světové úrovni. Tehdy v roce 2002 totiž definitivně odcházel z prezidentské funkce.

„Postupujeme v koordinaci s Kanceláří prezidenta republiky, která má přípravy na starosti. My budeme přes naše zastupitelské úřady zjišťovat, jaká bude účast, kdo všechno přijede a v jakém počtu," říká mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Smutek bez carské výstavy

Specialisté z protokolu Pražského hradu například citlivě zvažují, jak početné delegace z různých zemí budou.

"Protokol Kanceláře prezidenta  informoval formou diplomatické nóty zastupitelské úřady akreditované pro ČR o probíhajících přípravách a detailech organizace," řekl Aktuálně.cz ředitel protokolu Hradu Jindřich Forejt. Současně zahraniční diplomaty vyzval, aby sdělili, zda uvažují o zastoupení své země na rozloučení s Havlem a kdo bude případně jejich zemi zastupovat.

"Vzhledem k časové blízkosti úmrtí a rozloučení nelze zasílat formální pozvání běžnou cestou," dodal Forejt.

Na Pražském hradě se kromě ústavních činitelů scházejí také zástupci Havlovy rodiny, exprezidentovi nejbližší spolupracovníci, zástupci ministerstva zahraničí, armády, Úřadu vlády a policie. Ti všichni ladí smuteční program, kterého se zúčastní rodina, veřejnost v České republice a prostřednictvím médií celý svět.

Kondolence přicházející ze zahraničí znovu potvrdily, jak si prvního československého a českého porevolučního prezidenta svět vážil. I instituce Evropské unie a Severoatlantické aliance uctily jeho památku vlajkou staženou na půl žerdi.

Ticho v pondělí přicházelo hlavně z Ruska, na jehož nedostatečný respekt k lidským právům Havel mnohokrát poukazoval. Památku Havla nesmí během státního smutku podobně jako další kulturní akce na Hradě narušovat ani carská výstava, jíž před dvěma týdny s pompou v Praze otevřel ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Blízcí přátelé Clintonovi

Ambasády v Česku během pondělí čekaly na oznámení termínu pohřbu, aby začaly s organizací příletů svých politiků.

Například na polské straně se řešilo to, jak sladit pohřeb s návštěvou prezidenta Bronislawa Komorowského v Číně, zvažuje se i přílet premiéra Donalda Tuska a souputníků Václava Havla z dob disentu Lecha Walesy a Adama Michnika.

Podle tajemnice Václava Havla Sabiny Tančevové pravděpodobně do Prahy přijede nejen americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým manželem, ale očekává se i přílet Havlovy blízké přítelkyně Madeleine Albrightové.

Lou Reed i pivo u Tygra

Právě tito američtí politici patřili k obdivovatelům českého exprezidenta.

Úctu a náklonnost českému exprezidentovi za jeho života projevovali i tím, že mu při jeho návštěvě v Bílém domě "objednali" undergroundovou legendu tak vzdálenou světu politiky, jako je zpěvák Lou Reed.

A při návštěvě Prahy v roce 1994 se tehdejší první pár USA dokonce nechal "vylákat" do hrabalovské pivnice U Zlatého tygra.

Uctění památky Václava Havla chystá také zastupitelský úřad v USA.

"Ve středu otevřeme kondolenční knihu tady na velvyslanectví ve Washingtonu a očekáváme velmi hojnou účast," uvedl český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

 

Právě se děje

Další zprávy