Poslední slova před odvoláním. Politika, řekl Řebíček

Markéta Chaloupská
12. 1. 2009 16:29
Lidovci i zelení už o obměně ministrů rozhodli. Občanští demokraté zatím neřekli, kdo půjde z kola ven
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek slíbil, že v nejbližších dnech oznámí změny ve vládě, a tak dnešní zasedání kabinetu může být pro některé členy vládního týmu tím posledním.

Takřka jistý je už odchod ministrů zelených a lidovců, jejichž strany už nahlas řekly, jaké změny akceptují.

U zelených padla volba na ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou, u lidovců dostal černého Petra předseda strany a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Změny ovšem zasáhnou i nejsilnější koaliční stranu ODS. Zde se nejčastěji skloňují jména dvou šéfů resortů - Aleše Řebíčka (doprava) a Tomáše Julínka (zdravotnictví).

Řebíček působil před dnešním jednáním vlády víceméně rezignovaně.

"Jestli Mirek bude chtít, abych odešel, tak odejdu. Pokud mě skutečně odvolá, tak to není otázka administrativní, personální nebo odborná. Je to spíš vnitrostranická záležitost," prohlásil muž, kterého pravděpodobně nahradí někdejší hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

"Nejsem v širším vedení strany, nejsem zasloužilý člen strany. To, že jsem byl dva a půl roku ministr, je svým způsobem nečekané," dodal.

Těším se na svoje pacienty

Již několik týdnů byla se svým koncem smířena Džamila Stehlíková. "Těším se, že se vrátím ke svému povolání psychiatra. Těším se na svého první pacienta," neskrývala úlevu po několika týdnech nejistoty.

Její mateřská strana by na jejím místě ráda viděla neúspěšného kandidáta do senátu a hudebníka Michaela Kocába.

Největší nechuť k výměně vládních postů panovala v KDU-ČSL. Lidovci se až dnes nad ránem shodli, že z vlády odejde předseda Jiří Čunek.

"To rozhodnutí jednomyslně schválili všichni členové celostátního výboru, a bylo přijato jednomyslně, tak ho pravděpodobně všichni pokládali za dobré řešení," prohlásil Čunkův vnitrostranický rival a ministr financí Miroslav Kalousek, kterého se ještě minulý týden chtělo předsednictví lidové strany zbavit.

Čunkův nečekaný krok kvitoval s povděkem i Cyril Svoboda, který ho v ministerské funkci vystřídá. "Od Jiřího Čunka to bylo velkorysé gesto," řekl.

Ještě v neděli večer přitom vše vypadalo úplně jinak. Ačkoliv Topolánek hovořil o změnách několik týdnů, během víkendu kvůli tahanicím u lidovců couvl, za což si vysloužil ostrou kritiku od předsedy zelených Martina Bursíka.

Ten už dnes svá slova mírnil. "Ty změny byly nevyhnutelné, šlo o přístup vlády jako celku. Kdyby z toho skutečně chtěli premiér a KDU-ČSL vycouvat, tak by vláda bez pochyby ztratila. Proto my jsme tolik trvali na těch změnách."

 

Právě se děje

Další zprávy