Poslední průzkum přisuzuje ČSSD zisk už jen 23 % hlasů

ČTK ČTK
20. 10. 2013 13:25
Naopak ANO a KSČM podle volebního modelu společnosti TNS Aisa
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD by podle nového volebního modelu společnosti TNS Aisa dostala jen 23 procent hlasů. Její podpora od předchozího průzkumu o zhruba pět procentních bodů klesla.

Posílily naopak ANO 2011 a KSČM na 16 a 14 procent. Poslance by měly ještě TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie. SPOZ ani jiné strany by se podobně jako v předchozím průzkumu společnosti pro Českou televizi do Sněmovny nedostaly.

Model, který dnes Česká televize zveřejnila v pořadu Otázky Václava Moravce, zpracovala TNS Aisa na základě průzkumu provedeného mezi 7. a 16. říjnem, tedy přibližně dva týdny před volbami.

Údaje o poklesu podpory sociální demokracie odpovídají trendům, které naznačily i průzkumy ostatních agentur.

TOP 09 by podobně jako v předchozích průzkumech dostala 10,5 procenta, ODS sedm procent. Lidovci se udrželi na šesti procentech, na stejnou pozici poskočil Úsvit podnikatele a senátora Tomia Okamury. Zemanovci by získali čtyři procenta, Strana zelených tři procenta a Česká pirátská strana 2,5 procenta.

Desetina voličů by své hlasy rozdělila mezi ostatní strany. Více než polovina lidí ale ještě nebyla pevně rozhodnuta, že vybranou stranu nakonec bude volit.

Podle minulého modelu společnosti, který byl zveřejněn před týdnem, měla ČSSD 28,5 procenta voličských hlasů. ANO a KSČM se dělily o další dvě příčky se ziskem 12,5 procenta. TOP 09 měla 11 procent, ODS 6,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy