Poslední návrh ministryně: Jak pomoci Romům v Litvínově

Eliška Bártová Eliška Bártová
12. 1. 2009 14:06
Vláda rozhodne, zda si město sáhne na evropské peníze
Foto: Ondřej Besperát

Praha/Litvínov - Poslední den v roli ministryně pro lidská práva přichází Džamila Stehlíková na vládu s návrhem, jak vyřešit napjatou situaci v litvínovském ghettu.

Pokud vláda materiál schválí, bude mít město, ve kterém se na sklonku loňského roku odehrály ostré střety mezi pravicovými extremisty a Romy, podle Stehlíkové možnost sáhnout si na velké peníze z evropských fondů.

"Navrhuji zařadit sídliště Janov do seznamu vyloučených lokalit, kterým pomáhá vládní Agentura," řekla Aktuálně.cz Stehlíková. "Je to materiál, nad kterým už dříve byla shoda, takže předpokládám, že bude schválen a město se dostane k evropským financím."

Současně s tím Stehlíková předloží první závěry analýzy, kterou ministerstvo zadalo po loňských nepokojích. Podle předběžných závěrů se v Litvínově nedaří vypořádat s patologickými jevy.

Pochody extremistů

Pochod extremistů v Janově
Pochod extremistů v Janově | Foto: Tomáš Adamec

Litvínovské sídliště Janov se v půlce listopadu stalo dějištěm největších pouličních nepokojů za posledních osm let. Do ulic vyrazili na demonstraci proti menšinám neonacisté a střetli se s policisty. Při potyčkách bylo zraněno 16 lidí.

Záminkou pro nepokoje byla situace na janovském sídlišti. Město totiž před pár lety rozprodalo tamní paneláky soukromým firmám a do levných bytů se postupně nastěhovali sociálně slabí občané.

Jejich kumulace na jedno místo a s tím spojené problémy se pak staly terčem kritiky. Zároveň s tím se však na město upřela pozornost politiků, kteří nabídli svoji pomoc.

Prvním konkrétním výsledkem politických proklamací je návrh Džamily Stehlíkové, který dnes předloží vládě.

Litvínov do agentury

Klíčovým krokem je podle Stehlíkové zařazení Litvínova do seznamu vyloučených lokalit. Tím se dostane pod křídla vládní Agentury pro pomoc vyloučeným lokalitám.

Přestože osud agentury je nejistý a kvůli nesrovnalostem v auditu bylo zastaveno přerozdělování peněz, doufá Stehlíková, že i přesto Litvínovu tento krok pomůže.

"Agentura poskytuje kromě financí také know-how, pomůže s přípravou projektů pro čerpání peněz z Evropské unie, které může zafinancovat," říká ministryně. "Ve fondech EU je speciální kapitola pro čerpání peněz na revitalizaci deprimovaných územích. Litvínov se tak díky Agentuře snáze dostane k těmto penězům, protože někde je zařazení v Agentuře podmínkou pro čerpání."

Infobox

Ghetta a Česko:

  • V ČR existuje přes 300 ghett. Může v nich žít až 80 000 Romů.
  • Agentura operuje ve 13 lokalitách: Slezské Ostravě, Brně, Přerově, Břeclavi, Holešova u Kroměříže, Chebu, Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Mostě, Broumově a mikroregionech Jeseník a Šluknov, nově i v Janově.
  • Rok 2008 měl být pilotním testem, jak má stát efektivně pomáhat v různě velkých sídlech (lokality zahrnují velká, střední města, obce a mikroregiony).

Podle Stehlíkové bude vláda zároveň žádat, aby Litvínov vytvořil jasnou koncepci romské integrace, aby bylo zřejmé, na co peníze půjdou.

Vedení města zatím připravilo Integrovaný plán rozvoje litvínovského sídliště Janov a aktivitu ministryně si pochvaluje. "Několikrát jsme se pokoušeli dosáhnout na tyto evropské peníze," říká starosta města Milan Šťovíček (ODS). "Ale do Agentury nás nezařadili, takže pokud se to povede nyní, budeme rádi."

Kriminální vazby?

Stehlíková chce také dnes předložit vládě předběžné závěry analýzy situace v Litvínově. Co přesně obsahuje analýza, kterou si ministryně nechala vypracovat u společnosti Socioklub, nechce před zasedáním vlády říci.

"Jediné, co mohu říci je, že se situace oproti roku 2006 téměř nezměnila," říká Stehlíková. "Integrace se nedaří a patologické jevy jsou stále rozšířeny, jako předtím."

V analýze, kterou před lety připravila společnost Člověk v tísni se mimo jiné uvádí, že ve městě operuje mafie a "část kriminálních živlů má vazbu na zastupitelstvo."

 

Právě se děje

Další zprávy