Poslankyně zelených míří z klubu. Rozhoduje se v úterý

Jakub Antoš
6. 6. 2008 16:30
Poslankyně Jakubková a Zubová zvažují odchod
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poté, co plány vládního kabinetu torpédovala po dvakrát skupina rebelů kolem Vlastimila Tlustého (ODS), má koalice další problém. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová uvažují o tom, že opustí poslanecký klub Strany zelených. Vadí jim špatná komunikace ze strany předsedkyně Kateřiny Jacques. Zda klub skutečně opustí, se může ukázat již v úterý příští týden.

Obě poslankyně kritizují, že se s rozhodnutími klubu seznamují jako poslední. A často až z médií. Vadí jim jak způsob komunikace šéfky Jacques, tak i stranického předsedy Martina Bursíka.

„Situace v klubu je vážná dlouhodobě. Je to tak, že vedení klubu a Martin Bursík často rozhodují bez toho, aby byly věci projednány nebo prezentují názory klubu bez toho, aniž bychom je znaly," vysvětluje Jakubková, která věří, že se stav zlepší.

„Taková varianta (vystoupení z klubu - pozn. red.) samozřejmě existuje, pokud by komunikace v klubu byla ještě horší než je v současné době. Pro mě je jedno, jestli jsem v klubu Strany zelených nebo ne, když se mnou klub nekomunikuje," stěžuje si Zubová.

Obě ale shodně tvrdí, že jejich případný odchod z poslaneckého klubu nejmenší vládní strany neohrozí stabilitu koaliční většiny. Varianta vystoupit existuje, ale v žádném případě to neznamená, že nebýt v klubu rovná se nebýt v koalici," ujišťuje Zubová.

Chtějí také o fungování klubu jednat na jeho nejbližším zasedání. "My se samozřejmě budeme snažit jednat, ale nejbližší jednání může proběhnout v úterý. Takže po úterním jednání budeme vědět více," říká Jakubková.

Kolegové z klubu berou vzniklou situaci spíše s klidem. "V každé rodině je něco," komentoval výroky Zubové a Jakubkové poslanec Přemysl Rabas.

Ani vicepremiér Martin Bursík to nepovažuje za tak závažné. „Já tomu nevěřím. Je třeba brát to s rezervou. Nikde explicitně nezaznělo, že vystupují z klubu."

Otupit ostří vzájemného sporu se nesnaží. "Špatná komunikace tam je, to je pravda, ale je primárně ze strany obou poslankyň. Spočívá třeba ve velmi chabé účasti na jednáních klubů, takže my se nedozvíme jejich stanoviska," říká Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy