Poslankyně Orgoníková chce být primátorkou Hradce

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
26. 6. 2010 13:38
Otázce, zda se případně vzdá mandátu ve sněmovně, se zatím vyhnula

Hradec Králové - Dlouholetá poslankyně Hana Orgoníková bude v komunálních volbách adeptkou sociální demokracie na místo primátorky Hradce Králové.

Místní sociální demokraté ji dnes zvolili za lídra komunální kandidátky. V rozhovoru pro ČTK hovořila Orgoníková  vyhýbavě o tom, zda úspěch v souboji o královéhradeckou radnici automaticky znamenal její rezignaci na poslanecký mandát.

"O tom, zda bych zvládla obě funkce, je zatím předčasné hovořit. Bude především záležet na výsledku komunálních voleb," cituje  ČTK Orgoníkovou, která je poslankyní od roku 1992 (tehdy v barvách Liberálně sociální unie).  

Ženu má v čele regionální kandidátky také ODS, která určila za lídra Pavlu Finfrlovou. 

V minulých volbách v roce 2006 vyhrála komunální volby v Hradci Králové ODS, která měla 43 procent hlasů, ČSSD byla druhá s 15 procenty. V nedávných  sněmovních volbách byly síly obou stran více vyrovnány, ODS měla něco málo přes 20 procent hlaců, ČSSD zhruba o procento méně.

Nejúspěsnější stranou ve městě byla TOP 09 s více než 25 procenty hlasů, ta zatím svého lídra neoznámila.

ODS a ČSSD v tomto týdnu zvolily své lídry i na místo pražského primátora. ODS povede do voleb Marie Kousalíková, ČSSD advokát Jiří Dienstbier mladší.

 

Právě se děje

Další zprávy