Poslankyně oznámila odchod z Úsvitu, nechce být spojovaná s Bartošovými nacionalisty

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
6. 6. 2017 15:29
Poslankyně Úsvitu Jana Hnyková v úterý odpoledne oznámila, že odchází z klubu Úsvitu - národní koalice, což je "pohrobek" původního Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury. Hnyková své rozhodnutí odůvodnila tím, že nesouhlasí se spojováním strany s extremistou Adamem B. Bartošem.
Jana Hnyková.
Jana Hnyková. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Zánik čeká podle poslankyně Jany Hnykové Úsvit - národní koalici, kterou do úterního odpoledne ve sněmovně reprezentovala a byla dokonce její místopředsedkyní. Teď už je vše jinak, Hnyková oznámila, že dál nechce pod touto stranou fungovat a proto opouští její klub.

"Nesouhlasím se směřováním strany, podle mě strana směřuje k zániku," sdělila Hnyková, které byla na kandidátce jako nestraník. Původně přišla po volbách v roce 2013 do dolní parlamentní komory na kandidátce Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury, ale po vnitrostranických sporech se přiklonila na stranu oponentů Okamury. Tedy podpořila poslance Marka Černocha, který  byl hlavním Okamurovým kritikem.

Hnykovou ale podle jejích slov rozzlobil poslední krok vedení strany, které se rozhodlo stát součástí volebního bloku extremisty Adama B. Bartoše. Ten se rozhodl vytvořit jeden volební blok nacionalistů s názvem Rozumní. A jeho součástí se měli stát i poslanci Úsvitu.

"S něčím takovým absolutně nesouhlasím," uvedla Hnyková. Proti spojováním s Bartošem nedávno protestoval i Černoch, naopak předseda strany Miroslav Lidinský spolupráci podporuje. Hnyková zároveň oznámila, že si ponechá poslanecký mandát a minimálně zatím nemám v úmyslu vstoupit do jiného klubu ani strany. 

 

Právě se děje

Další zprávy