Poslanecké pomníčky se postaví. Díky zeleným

Petr Holub
6. 12. 2007 11:07
Opozice neuspěla s pokusem neporcovat medvěda
Bursík, Jacques, Liška. Umožnili porcování medvěda.
Bursík, Jacques, Liška. Umožnili porcování medvěda. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Posílání státních peněz na poslanecké pomníčky - opravy škol, dotace sportovních klubů apod. ve vlastních volebních obvodech - bude mít repete.

I když "porcování medvěda" chtěla letos zamezit opozice a také Strana zelených odmítala z rozpočtu ukusovat, nakonec to byli právě zelení, kteří zavedenou praxi zachránili.

Konkrétně sám šéf strany Martin Bursík.

Rozpočtový výbor letos opět dotace rozdělil a předložil sněmovně jako komplexní pozměňovací návrh na dvě miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz

Zelení nakonec proti tzv. "porcování medvěda" hlasovali, předtím však rozdělení dvou miliard umožnili. Rozhodující byl jejich postoj při hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Miroslava Svobody (ČSSD), který doporučil neuvolnit dvě "medvědí" miliardy z rozpočtové rezervy. Pak by je nebylo možné ani rozdělovat.

Se Svobodou souhlasili kromě ČSSD i komunisté a zelení a jeho návrh tedy prošel o dva hlasy. Vzápětí vstal předseda zelených Martin Bursík, oznámil, že se spletl a požádal o nové hlasování.

Napodruhé zákon nepodpořilo třináct komunistů a za zelené vedle Bursíka také předsedkyně klubu Kateřina Jacques a nový ministr školství Ondřej Liška.

Tím umožnili schválit vlastní návrh na porcování, který nakonec prošel hlasy občanských demokratů, lidovců a opět třinácti komunistů.

Posměšky kolegů si nakonec vysloužili i tři komunisté, kteří při úplně posledním hlasování třemi hlasy rozpočet podpořili. I když vysvětlovali, že se jen spletli, rozpočet na rok 2008 ponese i jejich podpis.

O rozpočtu na Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Kauza z "jedné porce mědvěda"

Tenisový míček na středně rychlém daviscupovém povrchu v Sazka Areně.
Tenisový míček na středně rychlém daviscupovém povrchu v Sazka Areně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy