Poslanec VV podal stížnosti na jednání o důvěře vládě

ČTK ČTK
19. 8. 2013 20:26
Petr Skokan tvrdí, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s ústavou.
Petr Skokan.
Petr Skokan. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan podal ústavní stížnosti na způsob svolání a průběh schůze Sněmovny, která 7. srpna jednala o žádosti úřednické vlády Jiřího Rusnoka o vyslovení důvěry. Tvrdí, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s ústavou, Listinou základních práv a svobod a se zákonem o jednacím řádu Sněmovny. Ústavní soud by měl podle Skokana Sněmovně uložit, aby o vyslovení důvěry hlasovala znovu. ČTK o tom v pondělí informovalo tiskové oddělení Věcí veřejných.

Skokan žádá, aby Ústavní soud také vydal předběžné opatření, které by prezidentu republiky do doby rozhodnutí o jeho ústavní stížnosti uložilo, aby nejmenoval předsedu vlády a další členy vlády. "Dále aby do téže doby nereagoval ani na jiné podněty vzešlé z Poslanecké sněmovny, které jsou ostatně v přímé návaznosti na její zmatečné rozhodování během zmíněné schůze," uvedla strana VV v tiskové zprávě.

Skokan argumentuje tím, že podle zákona o jednacím řádu svolává jednání Sněmovny alespoň pět dnů předem předseda, což se prý v některých případech nestalo. V případě žádosti vlády o vyslovení důvěry mají být neprodleně vyrozuměny poslanecké kluby a výbory, což se podle Skokana také nestalo.

Poslanec VV také poukazuje na to, že při schůzi nefungovalo hlasovací zařízení. Skrutátoři podle něj opakovaně nebyli schopni dospět k výsledku hlasování, který by odpovídal hlasování přítomných poslanců v sále. "Je otázkou, zda se na hlasování podíleli skutečně jen poslanci, nebo i jiné osoby nacházející se v jednacím sále," píše se v tiskové zprávě. Podle Skokana byl v jednacím sále úřadující předseda ODS Martin Kuba, který přitom není poslancem. Poslanec VV si také stěžuje, že o jeho námitce proti výsledku hlasování o důvěře vládě, kterou na tyto rozpory upozorňoval, nenechal předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) hlasovat.

Při hlasování ve Sněmovně Rusnokova vláda důvěru nedostala. Pro kabinet zvedli ruku zejména poslanci někdejší opozice včetně VV, což nestačilo. Bývalá koalice byla proti, ale ne většinou 101 hlasů. Česko tak nyní směřuje k předčasným volbám, které vedle dřívějších opozičních stran prosazuje i TOP 09. O rozpuštění Sněmovny by poslanci měli hlasovat v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy