Poslanec Fiala: Rebel, který přihrál miliony Prostějovu

Pavel Baroch
31. 10. 2012 18:35
Profil "neviditelného" zákonodárce, který odešel z ODS kvůli vládnímu balíčku
Znáte ho? Radim Fiala. (Ne, ten herec - doktor Hanák z Ordinace - to není.)
Znáte ho? Radim Fiala. (Ne, ten herec - doktor Hanák z Ordinace - to není.) | Foto: ODS

Praha - Až do posledního říjnového dne letošního roku byl Radim Fiala pro výraznou většinu veřejnosti jedním z prakticky neznámých, "ukrytých" poslanců. A jen ti, co se podrobně zajímají o politiku, věděli, že patří mezi šestici rebelů v ODS. Ani zde ale jeho hlas nebyl příliš slyšet.

Teď se Fiala může výrazně zapsat do historie vlády Petra Nečase, když občanské demokraty opustil, čímž koalici zůstalo už jen 99 hlasů.

"Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní," konstatoval ve svém prohlášení Fiala, který zároveň tvrdí, že jeho odchod z ODS nezmění nic na jeho podpoře kabinetu, pokud jeho kroky "budou vycházet z programového prohlášení vlády a nebudou v rozporu se středopravým politickým konceptem vládnutí".

Třiačtyřicetiletý Fiala je tak třetím poslancem, který opustil Nečasovu stranu. Před ním to udělali jihočeský poslanec Michal Doktor a bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Život svázaný s Prostějovem

Milovník kynologie a sportu Fiala pochází z "tenisového" Prostějova.

"Celý můj život je svázán s Prostějovem. Město, nazývané srdcem Hané, je i mou srdeční záležitostí," píše na své internetové stránce, kde ještě ve středu večer byl vedle jeho fotografie i tradiční znak ODS - modrý pták.

Foto: radimfiala.cz

Po ukončení Vysoké zemědělské školy v Brně (dnes Mendelova univerzita) se vrátil do Prostějova, kde pracoval v ekonomickém oddělení Agrostroje. V roce 1993 se dal na podnikání, zabývá se ostrahou a ochranou osob a majetku a vydavatelské činnosti.

Půlmilionová odměna

Podle majetkového přiznání za rok 2011 je Fiala společníkem a jednatelem ve společnostech B.S. - Kings a Studio PN Prostějov a jednatelem IF Kings Security. Od prvně jmenované firmy přiznal odměnu 524 476 korun.

Do majetkového přiznání napsal i dvě hypotéky: 705 616 od České spořitelny a 990 000 od Unicredit bank.

Členem Občanské demokratické strany se stal v roce 1998, a kde jinde než v Prostějově. Začínal v regionální politice, v letech 2002 až 2006 zasedal v přerovském zastupitelstvu, byl i předsedou finančního výboru města. Poslancem se stal v roce 2006.

Peníze pro Prostějov z porcování medvěda

Zatímco na celostátní úrovni patří mezi "neviditelné" poslance, v rodném Prostějově a okolí už zanechal několik stop.

MF Dnes o něm v roce 2009 napsala, že je zdatným lobbistou, který při tradičním porcování medvěda (rozdělování státních peněz) zařídil například milionové dotace pro prostějovské Sportcentrum nebo na opravu Husovy školy.

"Sám jsem rád, že jsem do prostějovského regionu dostal peníze, a myslím, že to je transparentnější, než kdyby o tom rozhodoval úředník na ministerstvu," řekl posléze deníku. To, že by přihrál peníze i pro novostavbu soukromé kliniky Centrum pro zdraví ovšem v regionálním Prostějovském deníku odmítl. 

Foto: Jan Langer

Tři vládní omyly podle Fialy

Letos v září se Radim Fiala zařadil mezi šest poslanců ODS, odmítajících vládní ekonomický balíček, který mimo jiné počítá i se zvyšování daní.

"Selhávající a stále méně důvěryhodný stát nás chce přesvědčit, že není jiné budoucnosti než mu dávat stále více a více našich peněz. Bohužel i vláda, která tvrdí, že je středopravá, přistoupila na tento koncept," vysvětlil Fiala svůj postoj ve svém textu pro MF Dnes.

"Pevně věřím, že najdeme dost zdravého rozumu, abychom tento způsob řešení rozpočtových problémů odmítli. Zaměňujeme příčiny a důsledky. Rozpočtový deficit je pouze důsledek a ne příčina současných potíží," tvrdí Fiala, který tento názor rozdělil do tří zásadních omylů.

Prvním omylem je ten, že stát má být významným zaměstnavatelem a univerzálním investorem. Druhý omyl plyne z představy, že česká ekonomika může být ekonomikou služeb, čemuž lze obětovat průmysl a zemědělství.

"Představa, že vzájemným leštěním bot environmentálními projekty nebo jinou nevýrobní činností nahradíme tržní průmyslovou nebo zemědělskou produkci, je mylná," napsal Fiala.

Třetím omylem je podle něho sen, že se v rámci EU vyrovnáme nejvyspělejším zemím světa. 

"Opak je pravdou. Nezačneme-li hledat nové trhy a bránit vlastní hospodářské a ekonomické zájmy, stáhne nás zregulovaná a zbyrokratizovaná Evropská unie během jedné generace do ekonomického provinčního přeboru," uvedl Fiala, který pro Prostějov zařídil významné dotace ze státního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy