Poslanec dostal za "ku... a zloděje" pokutu pět tisíc

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 10. 2011 16:55
Poslanec ČSSD zváží, jestli se proti trestu za svůj vulgární výrok odvolá. Má na to 15 dní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor udělil pokutu 5000 korun poslanci Jiřímu Krátkému (ČSSD) za vulgární výrok, který pronesl na minulé schůzi sněmovny. Krátký zváží, zda se proti trestu odvolá ke sněmovně.

"Zaplacení si ještě rozmyslím," řekl Krátký. Své vyjádření nepokládá za vhodné, ale s verdiktem výboru spokojen není. Na případné odvolání má podle jednacího řádu 15 dní.

Krátký ve sněmovně kritizoval návrh koaličních poslanců, aby sněmovna mohla rozhodovat o zákonech i po půlnoci. Prohlásil přitom, že v noci pracují jen "kurvy a zloději".

"Konstatovali jsme, že jeho výrok byl nevhodný a nepřípustný," zdůvodnil verdikt výboru jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD). Chápe, že Krátký nechtěl nikoho urazit, není podle něho ale možné, aby ve sněmovně zaznívala taková slova.

"Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům a dejte pokoj s těmito věcmi. Kdo dělá v noci - kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám, tak pro boha věčného dejte pokoj," prohlásil ve sněmovně Krátký.

Projev chtěl údajně ukončit už větou s nejstaršími řemesly. Když prý ale viděl nechápavý pohled Marka Bendy (ODS), "ujela mu" ona inkriminovaná slova. Benda potvrdil, že se tvářil nechápavě, nebylo to prý ale kvůli tomu, že by nevěděl, co je nejstarší řemeslo, ale proč Krátký nechce pracovat v noci.

Za použití vulgarismu si vysloužil nesouhlas i pokárání od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Premiér Petr Nečas (ODS) to označil za hulvátství poslance, kterému se nechce pracovat.

Poslanec se posléze v písemném vyjádření omluvil zaměstnancům, kteří by se cítili jeho slovy uraženi.

 

Právě se děje

Další zprávy