Poslanec byl těžce nemocen, peníze užívali asistenti

Martina Machová Martina Machová
23. 3. 2012 6:45
Jalowiczor inkasoval poslanecké náhrady k platu, ač kvůli nemoci nemohl mandát vykonávat
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náhrady, které pobírají poslanci k platu na výdaje spojené s výkonem mandátu, je možné vyčerpat do poslední koruny, i když poslanec není schopen svou práci vykonávat.

Případ se týká zesnulého moravskoslezského poslance ČSSD Petra Jalowiczora, který se kvůli vážné nemoci, jíž letos podlehl, za celý loňský rok objevil ve sněmovně jen několikrát.

Aktuálně.cz to zjistilo nad kompletním přehledem položek, které poslanci v roce 2011 pobírali vedle platu na cestovné, telefony či na bydlení.

Vážně nemocný poslanec Jalowiczor podle dokumentů sněmovny nejenže vyčerpal peníze určené na reprezentaci a stravné, ale také plnou výši částky určenou na cestovné. K tomu také peníze určené na expertné a inkasoval i peníze určené na placení telefonu.

Ačkoli se nemohl účastnit jednání sněmovny, stát mu jako mimopražskému zákonodárci platil byt v hlavním městě.

Lidé chtějí aktivitu

Přesto Jalowiczorův někdejší poslanecký asistent Pavel Kawulok tvrdí, že všechny peníze vyplácené ze státního rozpočtu byly využity jenom na věci, které prý souvisely s plněním poslaneckých povinností.

Skupina tří poslancových pomocníků je prý využívala k tomu, aby nemocného politika zastoupila.

"Lidé po vás požadují nějakou aktivitu, jinak jste v regionu za vyvrhele," obhajuje využívání peněz, jež stát vyplácel na účet někoho jiného, Pavel Kawulok, který je také členem krajského vedení moravskoslezské ČSSD a místopředsedou okresního výkonného výboru ČSSD ve Frýdku-Místku.

"Nemůžete se voličům podívat do očí, pokud s lidmi nepracujete a kancelář nepracuje," pokouší se sociálnědemokratický funkcionář vysvětlit důvod, proč se svými kolegy vyčerpávali peníze vyplácené jejich nemocnému nadřízenému.

Petr Jalowiczor.
Petr Jalowiczor. | Foto: petrjalowiczor.cz

Vedle Kawuloka byli v Jalowiczorově asistentském týmu ještě předseda organizace sociální demokracie v Hrádku Ryszard Konderla a David Mareček.

Provolali 84 tisíc

Bývalý asistent Kawulok říká, že s kolegy čerpali i peníze přiznané sněmovnou na režii zákonodárcovy kanceláře. Například v případě placení telefonních účtů.

"Pan poslanec platil 4 telefony, tedy jeden pro sebe a zbylé pro asistenty, takže na to doplácel ze svého platu tři a půl tisíce měsíčně," vysvětluje Kawulok protelefonovaných 84 tisíc korun za rok.

Nemocnému a většinou nepřítomnému poslanci tak sněmovna z veřejných peněz vyplatila sumu, jíž dosáhlo jen dalších dvanáct poslanců z celkově dvousethlavé sněmovny.

Projezdili 373 tisíc

Pavel Kawulok má vysvětlení také na to, jak mohl nemocný zákonodárce projezdit 373,2 tisíce korun, které za loňský rok vyplatila sněmovna na jeho náklady na dopravu.

Poslanec Jalowiczor jako zástupce vzdáleného regionu měl na nejvyšší možnou sumu na cestovné nárok. Poslanecký asistent argumentuje tím, že peníze jsou určeny nejen na cestu do sněmovny, ale především na dojíždění za voliči.

"Dvakrát třikrát za týden se stane, že musíte někde něco řešit. Třeba přijde občan, že má problém se sociálkou, je bez nohy a nechtějí mu dát invalidní důchod. Tak zajedete na ten úřad s občanem a pomůžete mu vyplnit formulář," uvádí příklad Kawulok.

Proježděnou částku brání i tím, že frýdecko-místecký okres je největší v České republice a dojezdové vzdálenosti jsou až šedesátikilometrové.

Veřejné peníze na stranickou údržbu

Přiznává však, že on a jeho kolegové neužívali poslancovy peníze jen na cesty za voliči a že si z veřejných peněz brali na stranickou práci. Asistenti musí i "politicky pracovat", míní sociálnědemokratický funkcionář.

"Okres Frýdek-Místek má 46 místních organizací strany, každá organizace musí mít ze stanov (vnitřní pravidla ČSSD, pozn. red.) čtyřikrát za rok schůzi, k tomu se koná ještě okresní výbor," vysvětluje Kawulok, proč je třeba z veřejných peněz platit vlastní partaj.

"Jistě chápete, že objet takové množství schůzí taky něco stojí, takže to cestovné nepokrývalo reálné náklady, které s výkonem mandátu souvisí," nerozlišuje Kawulok mezi tím, co je práce pro stranu a práce pro voliče.

Na otázku, zda je takový přístup korektní, říká, že se s kolegy snažili výjezdy za stranickými záležitostmi koordinovat s prací pro voliče. "S občanem, který potřebuje něco řešit, se domluvíte při jednom v termínu, kdy máme schůzi," argumentuje.

Byt pro nemocného: 204 tisíc

Zbytečností pak podle něj nebyl ani placený poslanecký byt v Praze, na který mají mimopražští poslanci ze zákona nárok.

Jezdil sem podle Kawuloka poslanec Jalowiczor, jeho žena s dětmi a jednou za měsíc tu přespal i on sám, když jezdil zařizovat poslanecké záležitosti do hlavního města.

Stát tyto byty dotuje částkou 204 tisíc ročně. Byt poslance, který na plénum sněmovny nejezdil, stál přesně 204 tisíc korun ročně.

Na čerpání náhrad poslance Jalowiczora se deník Aktuálně.cz chtěl zeptat i druhého jeho asistenta, rovněž funkcionáře ČSSD Ryszarda Konderla. Ten ovšem do uzávěrky článku nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy