Česko má první ombudsmanku. Šabatová porazila Křečka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 14. 2. 2014 13:00
Anna Šabatová získala v druhém kole volby nejnižší nutný počet 85 hlasů.
Anna Šabatová.
Anna Šabatová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ve druhém kole zvolili za ombudsmanku Annu Šabatovou. Získala 85 hlasů, což byl nejnižší nutný počet ke zvolení. Křečka volilo 36 ze 168 poslanců, kteří se výběru zúčastnili, oznámil za volební komisi Jan Klán (KSČM).

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Šabatová nahradí Pavla Varvařovského, který se v prosinci funkce vzdal. Funkce se ujme potom, co složí slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Hamáček novinářům řekl, že by se tak mělo stát v úterý 18. února.

Šabatová by s politiky ráda diskutovala o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv.

"Ona musí dát té funkci svou tvář a vtisknout tam své představy. Jsou věci, se kterými se dá souhlasit. Jsou věci, se kterými bych měl možná trošku problém. Ale to je spíš na potom debatu o konkrétních návrzích, se kterými ona přijde," reagoval Hamáček.

V prvních týdnech se chce Šabatová, která v minulosti působila jako zástupkyně veřejného ochránce, především seznámit se zaměstnanci a s tím, kam se úřad za sedm let od jejího odchodu posunul.

Chtěla by také udělat revizi toho, co navrhovali předchozí ombudsmani Otakar Motejl a Pavel Varvařovský. Varvařovský se v prosinci funkce vzdal.

Poslanci jí dali přednost před protikandidátem a současným zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem. Ani jeden z nich ale ještě ve čtvrtek v prvním kole volby nezískal dostatečný počet hlasů.

Vyšlo to až napotřetí

Šabatová v prvním kole získala 61 hlasů, Křeček 44. Exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát. Šabatová měla senátní nominaci.

Bývalá zástupkyně zesnulého Otakara Motejla se o pozici ucházela již potřetí.

Před listopadem 1989 pracovala Šabatová jako úřednice. Později byla poradkyní ministra práce a sociálních věcí a od roku 2001 působila šest let jako zástupkyně ombudsmana. Od roku 2008 do loňského března vedla Český helsinský výbor.

Nová ombudsmanka nebyla nikdy členkou politické strany, před listopadem 1989 se angažovala v disentu a patří k prvním signatářům Charty 77. V roce 1986 byla její mluvčí. Do roku 1990 byla členkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, jehož je spoluzakladatelkou, a podílela se na vydávání periodika Informace o Chartě 77.

Šabatová absolvovala Filozofickou fakultu UK a v roce 2008 obhájila doktorskou práci na katedře teorie práva právnické fakulty Masarykovy univerzity.

V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, Sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila.

V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy.

Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.

 

Právě se děje

Další zprávy