Poslanci: Zrušme odvody z náhrad nebo zdaňme lidem stravenky

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
11. 2. 2015 19:45
Poslanci chtějí napravit situaci, kdy musí odvádět zdravotní pojištění i z náhrad. Kvůli tomu si někteří od Nového roku polepšili maximálně o pár desítek korun.
Ilustrační foto z loňského jednání o poslaneckých platech.
Ilustrační foto z loňského jednání o poslaneckých platech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Poslancům se nelíbí, že ze svých náhrad musí od Nového roku odvádět zdravotní pojištění. Budou proto chtít systémovou změnu. Jak deníku Aktuálně.cz někteří poslanci řekli "mimo záznam", ta by mohla spočívat i v tom, že by se peníze pojišťovnám odváděly například i ze stravenek nebo z takzvaných cesťáků, tedy benefitů, které dostávají i "běžní lidé".

Zákonodárci jsou si ale příliš dobře vědomi, že by se takovým krokem pravděpodobně už tak poměrně nízká popularita Sněmovny příliš nezvedla. Proto raději hovoří o méně extrémní variantě.

"Nějak se to vyřešit musí. Berte to tak, že jedete někam na služební cestu, napíšete si cesťák a oni vám to zdaní a ještě z toho odvedete pojištění," nesouhlasí s odvody z paušálů místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška (KDU-ČSL).

Přijatelná by tak podle něj byla spíš možnost, že by ze zákona o veřejném zdravotním pojištění zmizela věta, kvůli které si někteří poslanci dokonce v porovnání s minulým rokem i pohoršili. "Ať se na to každý podívá z toho pohledu, co by dělal, kdyby se to stalo jemu," říká.

S nesmyslností opatření souhlasí i poslanec za ANO Jiří Holeček. "Nevím, jestli se odvody z náhrad týkají třeba i soudců, mělo by to být u všech stejné. Ale určitě je to nesystémové," míní poslanec.

"Je to věc, která tam dřív nebyla, takže určitě je to k diskusi na klubech, je to na debatě," nevylučuje změny ani šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Naopak předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s odvodem pojistného z náhrad problém nemá. "Kdysi jsem prosadil, že náhrady byly zdaněny a platilo se z nich sociální i zdravotní. Protože pokud jsou používány pro osobní potřebu, tak je to příjem ze závislé činnosti. Ale jsem s tímto názorem v menšině," uvědomuje si bývalý šéf státní kasy.

Iniciativa ke změně ale nejspíš bude muset vzejít ze Sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš totiž do zákona zasahovat nehodlá. "Nebudu," odpověděl velmi stručně na dotaz Aktuálně.cz, jestli bude chtít, aby povinnost ze zákona zmizela.

Absurdní na celé věci je, že se poslanci připravili o peníze prakticky vlastní nepozorností. V prosinci totiž poměrně hladce odhlasovali novelu zákona o dani z příjmu, v níž bylo další zdanění náhrad, které dostávají například na dopravu, reprezentaci nebo ubytování.

Ještě před Vánoci se přitom poslanci několik týdnů přeli ohledně rozmrazení platů. Hrozilo totiž, že by se jim počátkem roku skokově zvýšily platy o 26 procent. Nakonec prošel kompromis, díky kterému si měli řadoví poslanci polepšit zhruba o 1700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy