Poslanci zamítli vyšší odškodnění klientů kampeliček

Domácí Domácí
13. 5. 2009 17:28
Sněmovně se nelíbil pozměňovací návrh Petra Wolfa
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Naděje klientů zkrachovalých družstevních záložen na dodatečné vyšší odškodnění pohasla.

Sněmovna zamítla návrh, podle nějhož by se odškodné zvýšilo na dva miliony korun a poškození by dostali 100 procent vkladů.

Důvodem byl pozměňovací návrh poslance Petra Wolfa, který chtěl dodatečně odškodnit i klienty Kreditní banky Plzeň, Plzeňské banky a Union banky.

"Když se tam tento návrh provalil, tak s tím měli poslanci problém, protože měli pocit, že se dostane nejen na chudé, ale i na méně chudé (diplomaticky řečeno)," řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Dolejš (KSČM).

Kampeličky a zákony

  • Zákon o spořitelnách a úvěrních družstvech přijala sněmovna platil od roku 1996.
  • O tři roky později odstartovala kvůli děravým zákonům vlna pádů kampeliček.
  • Podle některých informací tehdy bylo ze záložen rozkradeno 8 z 11,3 miliardy korun vkladů.

Návrh byl sice původně přijat, ale když se hlasovalo o novele jako celku, sněmovna zákon zamítla. Nehlasovali pro něj ani předkladatelé z řad ČSSD a KSČM. "Chtěli jsme zamezit, aby nebyli odškodnění i jiní, než kampeličkáři," vysvětlil Dolejš.

"Je to velká chyba, ale bohužel, reálná politika ČSSD," řekl Wolf ČTK. "Jistě to vyvolá velkou řadu žalob na stát," domnívá se.

Návrh měl zmírnit nerovnosti v odškodnění klientů bank a záložen. Nyní vkladatelé dostávají 90 procent vkladů, ale maximálně 400 tisíc korun.

Původně to přitom bylo ještě méně - náhradový poměr a maximální výši náhrad stanovil zákon před několika lety a pár stovek lidí o tyto nadlimitní peníze přišlo.

 

Právě se děje

Další zprávy