Poslanci: Zákoník práce jde proti ústavě

Petr Holub
22. 11. 2006 19:00
Praha - Do boje proti odborům se opět dal ministr Petr Nečas. Pokud dá Ústavní soud za pravdu jeho stížnosti, fakticky zruší nový zákoník práce.

Stížnost vedle Nečase podepsalo dalších 72 poslanců z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. "Mohli bychom mít 100 podpisů, ale nechtěli jsme zdržovat odeslání stížnosti," vysvětlil Nečas.

Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát
V čem zákoník práce porušil ústavu?
Nejdůležitější body poslanecké stížnosti

Ústavní stížnost je daleko tvrdší než starší podání senátorů. Senátoři napadli pouze paragrafy, které dávají odborům příliš velké pravomoci na pracovišti a zvýhodňují největší odborovou centrálu ČMKOS. Advokát Miroslav Bělina, který před Ústavním soudem zastupuje poslance, přidal daleko tvrdší výhrady.

Infobox
Autor fotografie: Josef Mašek

Infobox

DÁLE ČTĚTE

Paragrafy chrání totalitu

Za protiústavní považuje celkem 24 paragrafů, které jsou pro zákoník práce zcela klíčové. Zákoník začne platit v lednu, pokud však dají soudci poslancům za pravdu, nebude ho možné používat. "Věříme, že rozhodne za půl nebo za tři čtvrtě roku," odhaduje předseda ústavněprávního výboru sněmovny Marek Benda (ODS).

Podle mínění poslanců je ostrý postup nutný, protože zákoník udržuje na pracovním trhu poměry z dob minulého režimu.

"Zákoník práce se stále snaží, možná i dokonce více než dosud, o znormování pokud možno všech oblastí 'pracovněprávního' života. Taková snaha je však vlastní totalitarizaci společnosti, jak vyplývá z dřívějších nálezů Ústavního soudu," stojí ve stížnosti.

Nový zákoník měl nahradit dosud platný protiústavní princip "co není dovoleno, je zakázáno" pravidlem "co není zakázáno, je dovoleno". To ale podle poslanců ve skutečnosti nedělá.

Nadále totiž není možné uzavírat jiné pracovní smlouvy než ty, které povoluje zákoník. "Tím zcela odporuje základům právního státu," tvrdí poslanci.

Nebezpečí pro zaměstnance

Zákoník práce prosadila sněmovna hlasy ČSSD a KSČM těsně před volbami a v této chvíli levicoví poslanci blokují všechny pokusy o odklad. Místopředsedkyně ústavněprávního výboru Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) však odmítá názor, že stížnost podepsala z politických nebo ideologických důvodů. "Chceme ze zákoníku vymýtit chyby, které mohou ohrozit i zaměstnance," vysvětluje.

S tím souhlasí i Nečas, podle kterého je zákoník "právní paskvil prvního řádu", který zaměstnancům přináší především nejistotu.

Příkladem rizika je osmnáctý paragraf, který umožňuje, aby zaměstnanec a zaměstnavatel po vzájemné dohodě odstoupili od smlouvy. Tím podnikatelům umožní, aby na své lidi bezohledně tlačili. Pokud přitom zaměstnanec na dohodu přistoupí, nezapočítají se mu odpracovaná léta do nároků na penzi.

Odbory se chystají k soudu

Předseda odborové centrály ČMKOS Milan Štěch nechce stížnost podrobněji komentovat.
"Nechci a nemohu předjímat rozhodnutí ústavních soudců, věřím ale v jejich nezávislost a nestrannost. V nejbližších dnech požádáme předsedu Rychetského dopisem, aby se odbory mohly k stížnostem vyjádřit. Bylo by také vhodné, aby jednání o zákoníku práce mohlo být veřejné," říká Štěch, který získal Nečasův materiál teprve dnes.

Před týdnem odvolaly odbory demonstraci na podporu zákoníku práce. Chtěly tak odmítnout Nečasovu snahu odložit platnost zákoníku o rok. Ministr nakonec na tripartitě s odbory a podnikateli domluvil kompromis, podle kterého zákoník začne v lednu platit, hned počátkem roku se však přijme novela, která opraví v zákoníku osmdesát chyb.

"Zatím nám ministr žádný návrh neposlal," říká mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Nečas uvedl, že jeho právníci návrh novely dokončují.

Podle ministra má novela přepsat jiné paragrafy, než na které si poslanci stěžují u Ústavního soudu. Jde především o nařízení, která omezují přesčasy a zahrnují do pracovní doby i pohotovost. "Může to způsobit kolaps autobusové dopravy, železnice a hasičské i zdravotnické záchranné služby," upozornil Nečas.

Demonstrace proti ústavě

Ústavní stížnost teď může vztahy mezi vládou, odbory a zaměstnavateli opět zhoršit. "Je datována 14. listopadu. Den předtím jednala o zákoníku tripartita. Ministr Nečas musel jednoznačně o stížnosti vědět, odbory a zaměstnavatele přitom neinformoval. Je to velmi neseriozní a podivné jednání v rámci sociálního dialogu," stěžuje si předseda Štěch.

Podle Nečase stížnost sociální dialog neohrožuje, ministr se ani neobává, že odbory budou znovu chtít demonstrovat: "Přece nezajdou tak daleko, aby demonstrovali proti ústavě," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy