Poslanci vydrželi do půlnoci. Jako děti, hřímal Nečas

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
5. 11. 2011 7:02
Čeští politici se hodlají o blokádu Parlamentu přetahovat i o víkendu
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech.
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se v pátek znovu usadili ve Sněmovně, aby "projednali" reformy, které sněmovně vrátil Senát. Již několikátý den v řadě ovšem nepracovali na zákonech, levicová opozice opět vyrukovala s obstrukcemi, které český parlament zcela paralyzovaly.

Maraton, při kterém se politici místo práce předhánějí v "nápadech", jak řečnit a nic neříct, pokračoval i v noci z pátku na sobotu. Přerušená řádná schůze začala v 16 hodin a 40 minut, poslanci ji přerušili krátce po půlnoci.

Jen samotná debata o změnách programu trvala až téměř do osmé hodiny večerní. Všechny navržené - čistě účelové - změny z řad ČSSD pak vládní koalice jménem všech svých tří klubů vetovala.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dokonce nachytala opoziční poslance, že navrhují zařazení těch bodů, které předtím navrhli naopak vyřadit.

"1. listopadu navrhuje pan poslanec Látka vyřazení bodu č. 67 sněmovního tisku 400, neboť, jak vyplývá ze stenozáznamu, jsem přesvědčen - cituji - o tom, že je spousta důležitějších bodů k projednání na této schůzi, takže děkuji za vaši případnou podporu. Nyní pan poslanec Šincl navrhuje zařazení tohoto bodu do programu schůze," citovala stenozáznamy Němcová.

O oživení se postaral i nezvykle emotivní projev premiéra Petra Nečase.

"Chováte se politicky jako malé děti, kterým tento nástroj vůbec nepatří do rukou, protože působí rány na těle české demokracie. Copak nevidíte, co se děje v Evropě? Copak nevidíte, co se děje globálně v celé ekonomice?" obrátil se premiér směrem k opozici a sklidil potlesk z vlastních řad.

Dlouhé projevy, které měly jediný cíl - odložit hlasování o zákonech vrácených Senátem, tu a tam přerušil návrh opozice schůzi ukončit. Tato cvičení bdělosti koaličních poslanců byla už ale mnohem řidší, než v předchozích dnech.

Sejdeme se u soudu?

Kvůli politické blokádě řízené ČSSD vládní tábor nejprve omezil řečnickou dobu každého poslance na dvakrát deset minut. Když se jen první z předloh - návrh na omezení státní podpory stavebního spoření - projednávala zhruba 20 hodin, prosadila další restrikci.

Rozpravu ke 14 předlohám vládní poslanci sloučili. ČSSD hrozí ústavní stížností kvůli omezení práv poslanců. Spor patrně bude pokračovat; řada sociálních demokratů totiž podala do rozpravy přihlášky tři. ČSSD čeká, jak na to bude koalice reagovat.

Jednání sněmovny má pokračovat i v sobotu a v neděli. Podle odhadů z koaličního i opozičního tábora bude nedělní noc prvním termínem, kdy by se mohlo o předlohách hlasovat. Jde prý ale o optimistickou prognózu, realističtější je údajně až pondělí.

O daňové reformě nejdříve ve středu

Obstrukce začaly hned poté, co sněmovna několik hodin řešila daňovou reformu. Poslanci, včetně těch vládních, k ní v rámci 2. čtení navrhli desítky úprav. O celé reformě se bude hlasovat nejdříve ve středu.

Reforma má zrušit superhrubou mzdu, zvýšit zdanění hazardu nebo také umožnit lidem přispívat na penzi rodičů.

Daňové změny jsou součástí návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa (JIM), kam budou poplatníci odvádět všechny platby státu.

Úplná shoda zatím nepanuje ani ve vládní koalici, například na způsobu zdanění loterijních společností nebo na zachování daňového zvýhodnění stravenek a zvýšení firemní daně o jeden procentní bod na 20 procent, což chtějí VV a opozice.

Proti vůli TOP 09 podpořili poslanci ODS a VV ve sněmovním hospodářském výboru snížení spotřební daně z nafty o 2,50 koruny na litr.

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil roční odklad daňové reformy na leden 2014 s výjimkou nových pravidel zdanění hazardu, které by měly platit od příštího roku. Odložení, které navrhly VV, souvisí s nutností spustit o rok později jednotné inkasní místo, a to vhledem k vazbám na dosud neschválený nový občanský zákoník.

Předmětem úvah je podle premiéra i to, zda neposunout na rok 2014 i začátek důchodové reformy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy