Poslanci uleví loterijním společnostem, kvůli sportu

Jakub Novák
15. 2. 2013 11:46
V současném znění představuje návrh úlevu loterijním společnostem s nejistým výsledkem
Hazard, ilustrační foto.
Hazard, ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh na snížení odvodů u kurzových sázek a číselných loterií o pět procentních bodů z 20 na 15 procent prošel Poslaneckou sněmovnou bez problémů do druhého čtení.

Zmíněný rozdíl by měli provozovatelé těchto loterií poskytnout Českému olympijskému výboru.

Ti poté budou muset tento dar zveřejnit způsobem, který umožní dálkový přístup k hodnotě tohoto daru a datu jeho předání.

Pod návrhem jsou podepsáni koaliční poslanci Pavel Svoboda (ODS) a Jan Smutný (TOP 09 / STAN).

"Je to jeden ze způsobů, jak trochu pomoci s financováním sportu. Není to nejlepší řešení, ale je aspoň nějaké. Je rozumné propustit tento návrh do druhého čtení," hájil návrh Svoboda.

Hlavním problémem navrhované úpravy, na který mimo jiné upozornil i kabinet, je jeho legislativní nedokonalost. "Vláda však současně upozorňuje, že předložený návrh zákona obsahuje věcné i legislativní nedostatky," citujeme z jejího stanoviska.

"Je zvoleno nevhodné řešení spočívající v pouhém snížení sazby odvodu s tím, že poplatník je pouze povinen zveřejnit, zda poskytl dar. V předloženém návrhu zákona však zcela chybí úprava sankcí pro případ jeho neposkytnutí," zdůrazňuje kabinet.

"Celá tato novela je šitá na míru ČOV, který je tu legislativně protežován. S tím problém nemám - problém mám s tím, že je tu předložena nekvalitní novela, obsahující mnoho věcí v rozporu s legislativou. Kromě retroaktivity je to také třeba absolutní absence sankcí," upozornila na tento problém na plénu sněmovny Jana Černochová.

"Jistota, že prostředky budou poskytnuty ČOV, není," dodala s tím, že tento návrh nepodpoří.

"Rýsuje se tu pozměňovací návrh, který zajistí, že nepůjde o žádnou boční uličku, ale že vše bude transparentní," uvedl k tomu Svoboda.

Pro návrh se vyslovil také ministr financí Miroslav Kalousek.

"Rozumím paní poslankyni Černochové, ale svým stanoviskem zaujala v podstatě neutrální stanovisko k návrhu, protože jeho myšlenku podporuje. Rád bych poprosil, abychom nehlasovali pro zamítnutí. Opravdu připravujeme pozměňovací návrh. Myšlenka sama o sobě by realizována být měla," uvedl na plénu.

Pro tento návrh se postupně vyslovili také například opoziční poslanci Petr Hulinský nebo Pavel Ploc (ČSSD).

O 210 milionů do rozpočtu méně

Podle důvodové zprávy sníží navrhovaná úprava příjmy státního rozpočtu o 210 milionů a rozpočty obcí o 90 milionů korun.

Důvodová zpráva uvádí, že údajně není možné legislativně zajistit, aby část odvodu byla ze zákona přímo příjmem Českého olympijského výboru.

"Proto se dohodli všichni provozovatelé loterií a kurzových sázek, že každoročně bezúplatně poskytnou ČOV finanční prostředky ve výši 5 % ze základu odvodu z loterií a z kurzových sázek. To za předpokladu, že bude legislativně snížen stávající odvod ve
výši 20 % z loterií a kurzových sázek na 15 %," argumentují předkladatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy