Poslanci si rozdělovali funkce, dostal ji Benda i Vidím

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 12. 2011 13:35
Novými šéfy sněmovních výborů se stali i Radek John a Bohuslav Sobotka
Marek Benda.
Marek Benda. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ve čtvrtek dokončili sněmovní škatulata a definitivně potvrdili nové šéfy hned čtyř výborů.

Jan Vidím (ODS) už nyní vede branný výbor, Radek John (VV) bezpečnostní výbor, Bohuslav Sobotka (ČSSD) mandátový a imunitní výbor a Marek Benda (ODS) ústavně-právní výbor.

Branný výbor a bezpečnostní výbor vznikl rozdělením branného a bezpečnostního výboru, který vedl František Bublan (ČSSD). Bublan je nyní jediným kandidátem do čela nové stálé sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tajná volba se uskuteční ještě během čtvrtka, stejně jako volba předsedy stálé delegace do Meziparlamentní unie. Kandidátem je exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Sobotka nahradil v čele mandátového a imunitního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD), který se vzdal předsednictví potom, co byl zvolen do funkce šéfa poslanců ČSSD. V ní vystřídal právě Sobotku.

Benda formálně vede ústavně-právní výbor několik měsíců, kdy skončila ve funkci předsedkyně Karolína Peake (VV), která se stala vicepremiérkou.

Funkce pro Johna za 272 tisíc ročně

Největší pozornost vyvolala nová funkce pro Radka Johna, která vznikla rozdělením společného branného a bezpečnostního výboru na dva.

Pro státní kasu to bude znamenat o 272 tisíc korun vyšší výdaje, jak uvedl už dříve deník Insider.

Vít Bárta tleská Radku Johnovi
Vít Bárta tleská Radku Johnovi | Foto: Ludvík Hradilek

Šéf VV si totiž na poslaneckém platu polepšil o 22 731 korun měsíčně (za rok 272 772 Kč) a celkově bude jeho měsíční poslanecký plat činit 78 631 korun.

John jako předseda nového výboru dostane oproti řadovým členům sněmovny do bezplatného užívání vůz. To, co projezdí, si ovšem bude platit ze svých náhrad a bude si i sám řídit.

Dostane sekretariát - tajemníka a dvě sekretářky. Ten se však podle mluvčího sněmovny Romana Žambocha do vícenákladů na nové místo nepromítne. "Budou přesunuti z jiných pozic v rámci sněmovny," uvedl pro deník Insider.

Johnovi zůstane nárok na 35 tisíc pro vlastní poslanecké asistenty nebo expertné 12 932 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy