Poslanci si rozdělili výbory, jména zatím nejsou jistá

Domácí Domácí
3. 12. 2013 14:17
Nejvíce výborů získala vzhledem k početním výsledkům voleb sociální demokracie.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanecké kluby sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL jednaly o rozdělení sněmovních výborů. Jednání to podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka nebyla jednoduchá ani krátká, ale nakonec se dohodli na následujícím rozdělení.

ČSSD jakožto vítěz voleb získala rozpočtový výbor, výbor pro sociální politiku, ústavněprávní výbor, bezpečnostní výbor a také výbor pro životní prostředí.

Hnutí ANO pak bude stát v čele hospodářského výboru, výboru pro zdravotnictví, školského výboru, zemědělského výboru a volebního výboru

Lidovcům připadne výbor pro evropské záležitosti a zahraniční výbor pro sebe získala TOP09.

KSČM povede kontrolní a petiční výbor a také výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tomio Okamura získal výbor pro obranu.

"Do čela mandátového a imunitního výboru již byl zvolen Marek Benda z ODS," doplnil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, s tím že se poslanci při jednání o výborech snažili zohlednit požadavky nejen budoucí koalice, ale také opozice.

Podle informací Aktuálně.cz chtějí komunisté do čela kontrolního výboru svého poslance Vladimíra Koníčka, petiční by měla vést Zuzka Bebarová-Rujbrová. O posledním výboru se ještě nerozhodli.

Sklenák také odmítl, že by rozdělení sněmovních výborů předjímalo i rozdělení postů v budoucí vládě. "Ve hře jsou zatím všechny varianty," řekl.

Na briefingu se předsedové klubů také vyjádřili, že při volbě dalšího místopředsedy Sněmovny hodlají s ohledem na výsledky voleb podporovat nominanta TOP 09 Petra Gazdíka.

 

Právě se děje

Další zprávy