Poslanci si pozvou zástupce Westinghouse a MIR.1200

Jakub Novák
26. 3. 2013 19:10
Oba uchazeči o dostavbu Temelína by měli v dubnu dorazit na jednání hospodářského výboru
Temelín. Ilustrační foto.
Temelín. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Boj o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se v první polovině dubna přemístí na chvíli na půdu Poslanecké sněmovny.

Zástupci česko-ruského konsorcia MIR.1200 a americko-japonského Westinghouse by totiž měli dorazit na jednání tamějšího hospodářského výboru.

"Pozvu oba případné generální dodavatele," potvrdil to Aktuálně.cz šéf výboru Milan Urban (ČSSD).

Během jednání o bodu věnovaném dostavbě Temelína bude v sále zřejmě velmi těsno. Kromě poslanců a zástupců obou potenciálních dodavatelů se schůze zúčastní také zástupci Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a Odborového svazu KOVO.

"Tak významná investice musí být s ohledem na zaměstnanost realizována s využitím značného potenciálu českého průmyslu. To je pro mne klíčové z hlediska hodnocení potenciálních dodavatelů," konstatuje Urban.

Podle Urbana je klíčové maximální využití českých subdodavatelů. "Proč a kdo vede v nějakém průběžném hodnocení, pro mne není rozhodující," říká a reaguje tak na pondělní informaci, podle které vede v předběžném hodnocení nabídek společnost Westinghouse.

Místopředseda výboru František Laudát (TOP 09) byl naopak touto informací podle svých slov zaskočen, nicméně si prý dokáže představit, že technologie Westinghouse představuje světovou špičku.

"Věřím a doufám, že vyhraje nejlepší nabídka pro občany ČR - jestli to bude Westinghouse, nebo Rosatom, je pro mě irelevantní," nechal se zase slyšet další člen hospodářského výboru Jan Bureš (ODS).

Poslední dva uchazeči

V současné době se boje o dostavění třetího a čtvrtého bloku elektrárny účastní dva zmiňovaní uchazeči - americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Třetího zájemce, francouzskou Arevu, ČEZ v říjnu loňského roku z výběrového řízení vyřadil. Firma minulý týden podala rozklad proti negativnímu stanovisku úřadu.

Podle dosavadního harmonogramu plánuje ČEZ oznámit vítěze tendru ještě během letošního roku. Stavba obou bloků má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025, elektrárna by měla být v provozu 60 let.

 

Právě se děje

Další zprávy