Poslanci si nechají 17 výborů. Šetřit se nebude

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 11. 2013 14:30
Politické funkce musí sněmovní většina - především ČSSD a ANO - teprve vyřešit
Nová Sněmovna se sejde poprvé v pondělí
Nová Sněmovna se sejde poprvé v pondělí | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na slučování sněmovních výborů se navzdory mnoha slibům ani v nové Sněmovně šetřit nebude. To je výsledek jednání předsedů poslaneckých klubů, kteří ve čtvrtek řešili, jaké bude zastoupení jednotlivých politických frakcí ve sněmovních výborech, komisích a delegacích.

Navzdory halasným proklamacím z předvolební kampaně se předsedové sněmovních frakcí shodli na jediném sloučení: Ze Stálé delegace do Meziparlamentní unie a Stálé delegace do Středoevropské iniciativy bude napříště delegace jedna.

Zruší se pouze Stálá komise pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny - její pravomoci převezme některý z místopředsedů Sněmovny.

O politických postech se nejadnalo

I tak je dohoda alespoň dílčím průlomem v jednání o uspořádání Sněmovny, která by se na ustavující schůzi měla sejít už v pondělí.

Na důležitých postech se politická reprezentace ještě neshodla.

Post předsedy Sněmovny si dál nárokují jak ČSSD, tak Babišovo ANO 2011. Stále ještě není jasné, kolik by měla mít Sněmovna místopředsedů a kterým frakcím tyto posty připadnou - jasné je jen to, že ČSSD a ANO si nárokují 3 místa ve vedení parlamentní komory a řešit to chtějí až o víkendu.

A konečně není jasné ani to, které politické frakce budou mít předsedy jednotlivých výborů.

"To jsou otázky pro politická jednání. Neumím si představit, že by se sešli předsedové poslaneckých klubů a toto řešili," říká předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Výbory pro obranu a pro bezpečnost se nesloučí

Předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek navrhl sloučení obranného a bezpečnostního výboru, ale pro byla jen ODS.

"Byly tam ale silné výhrady ostatních klubů. Prostě jasná většina byla proti," říká Zbyněk Stanjura.

A předseda poslanců za KSČM Pavel Kováčik nabízí svůj pohled: "Ty agendy jsou dost rozdílné. Pamatuji se, že se to slučovalo v roce 2010, pak zas pro Johna rozdělovalo. Velký výbor často nebyl usnášeníschopný - poslanci, které zajímala policie a bezpečnost, nechodili na jednání o armádě a naopak. Takže se nechci dožít, že bychom to teď sloučili a během volebního období zase rozdělovali."

Podle účastníků jednání tak hnutí ANO konstatovalo, že sloučení na plénu Sněmovny sice navrhne, ale je smířené s "čestnou prohrou".

Nově Výbor pro média

Počet poslanců v jednotlivých výborech byl svým způsobem předem dán: určila je kancelář Sněmovny poměrným způsobem podle celkového počtu poslanců jednotlivých frakcí.

Oproti návrhu se ale na jednání předsedů frakcí zvedl počet členů Ústavně právního výboru z předpokládaných 15 na 19, stejně tak u Výboru pro evropské záležitosti a Zemědělského výboru.

Další, spíše formální změnou je přejmenování Volebního výboru na Výbor pro média.

"Tento výbor tak jako tak řešil to, co někdejší mediální komise, tedy nominace do mediálních rad - velké Rady pro televizní vysílání, rad ČT a Čro. Jen to bylo skryto, takhle je to jasnější," říká předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

"Byl tady volební výbor a volební komise, což bylo matoucí, lidé si to pletli," přidává se předseda komunistických poslanců Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy