Poslanci shodili zákon o lobbingu. Jen prozatím, tvrdí

Martina Machová Martina Machová
30. 9. 2009 18:56
Sněmovna vrátila návrh zákona k dopracování
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Usměrnit lobbing ano, ale ne teď, řekli poslanci a utnuli diskusi o plánu ČSSD na zkrocení lobbistů ve vrcholné politice.

Zákon, který vyšel z dílny Lidového domu, vrátila sněmovna k dopracování, čímž ho de facto shodila ze stolu.

Sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou chtěli, aby poslanci, senátoři a členové vlády informovali ministerstvo vnitra o každé návštěvě, která by mohla splňovat rysy lobbingu. Stejnou povinnost by měli i sami lobbisté.

Pokud by o svých schůzkách neinformovali, hrozila by lobbistovi pokuta až 100 tisíc korun a představitelům veřejné moci 50 tisíc korun.

Profesionální ovlivňování rozhodování vrcholných politiků by se vedle toho stalo běžnou živností.

Poslanci se napříč politickým spektrem shodli, že regulovat lobbing je potřeba. To bylo ale vše.

Lidovci a Zelení dopředu avizovali, že budou chtít pozměňovacími návrhy sociálnědemokratický koncept dotvořit k obrazu svému.

Bohuslav Sobotka se svým strtanickým kolegou Jaroslavem Tvrdíkem. Právě ten je podle občanských demokratů také lobbista
Bohuslav Sobotka se svým strtanickým kolegou Jaroslavem Tvrdíkem. Právě ten je podle občanských demokratů také lobbista | Foto: Ludvík Hradilek

Zákon ano, ale jinak

Přitvrzení oproti předkládanému návrhu přislíbili ještě před projednáváním i sami předkladatelé.

"Počítáme s tím, že bychom jej ještě rádi rozšířili a doplnili, a to o povinnost vlády u předkládaných zákonů zcela jasně definovat, kdo se na návrhu zákonů podílel," předeslal Bohuslav Sobotka.

Další přísliby na modeláž během dalšího legislativního procesu padaly v plénu.

Ostřejším kritikům vadilo zejména to, že návrh zákona je spíš deklarací, a v důsledku negativní jevy provázející divoký lobbing neřeší.

"Sněmovna to vrátila, protože zákon nechce přepisovat sama. Byly tam nesmysly a díry," vysvětloval odmítnutí zákona velké části občanských demokratů jejich legislativní expert Marek Benda.

O každé návštěvě informovat vnitro

"Kdyby měl platit tak jak je, tak se z toho nejméně my tady zblázníme. Lobbistický kontakt je podle něj jakákoli řeč, kterou s představitelem veřejné moci někdo vede s cílem přesvědčit ho, že má něco udělat tak či onak. To je každá návštěva každého občana v naší kanceláři," argumentoval v plénu poslanec.

Zákon je podle něj tak, jak jej sepsali sociální demokraté, nešťastně nadefinován a nekalé praktiky lobbistů zavánějící korupcí či klientelismem vůbec nepostihuje.

S kolegy ze sociální demokracie je ale ochoten na sepisování zákona do budoucna spolupracovat.

"Samozřejmě máme velký zájem na tom, aby pánové Trvdíci a Janstové museli veřejně vykazovat své aktivity. Popřípadě Dalíkové, s tím nemáme žádný problém," naráží na známé persony, které se staly symboly českého lobbingu.

 

Právě se děje

Další zprávy