Poslanci se přeli, zda vrátit vězení a sex na 15 let

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá, Eva Benešová
12. 6. 2009 15:02
Nový trestní zákoník, který začne platit v lednu, se nelíbí komunistům

Praha - Poslanci už poněkolikáté řešili spor o to, zda má být mládež trestně a sexuálně odpovědná od 14, nebo až od 15 let.

Nový trestní zákoník, který začne platit v lednu, počítá se snížením hranice ze současných 15 na 14 let. Poslankyně za KSČM ovšem poslancům předložily novelu, která hranici opět zvyšuje.

"Nemyslím si, že bychom měli rozlišovat věk ukončení školní docházky, získání občanského průkazu, začátek trestní a sexuální odpovědnosti. Nemyslím si, že bychom měli děti zavírat místo vychovávat," odůvodnila svůj návrh poslankyně za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

V diskusi se ovšem střetla s poslancem ODS Radimem Chytkou. Ten obhajuje nižší trestní odpovědnost a proti snížení odpovědnosti předložil dva protinávrhy.

Občanka od 14, sex od 15

"Jeden snižuje odpovědnost na 14 let. Druhý snižuje trestní odpovědnost na čtrnáct a zachovává sexuální odpovědnost na patnácti letech. Snažím se vyjít vstříc poslancům, kteří byli proti snížení věku pro legální sexuální styk," uvedl Chytka.

Podle něho čtrnáctiletí vědí, že jim nehrozí postih a při páchání trestných činů s tím počítají.

"Zákon o soudnictví mládeže je velmi moderní. Nechceme čtrnáctileté hned zavírat. Podmíněný trest je až čtrnáctý v řadě. Před ním je například zákaz vstupu na diskotéky či výchova pod dohledem," zmínil Chytka.

O konečné podobě rozhodnou poslanci pravděpodobně příští týden. Podle odborníků trestní zákon přestane chránit stát a začne chránit člověka. Proto se zpřísňuje postih u nejzávažnějších trestných činů - například za brutální vraždu. Zvyšuje horní hranici sazby trestu vězení z dosavadních 15 na 20 let. Výjimečný trest bude kromě doživotí i trest odnětí svobody od 20 do 30 let (nyní 15 až 25 let).

Změní se i způsob odpykávání trestů. Vedle vězení chce co nejvíce využívat alternativní druhy potrestání - prospěšné práce, zákaz činnosti, placení náhrady škody v denních sazbách a nově i domácí vězení. Takoví odsouzení by byli pravidelně kontrolováni, nebo by nosili speciální elektronické náramky sledující jejich pohyb.

 

Právě se děje

Další zprávy