Poslanci se přeli, kdo je zodpovědný za privatizaci MUS

ČTK ČTK
16. 5. 2013 11:06
Nečas, jehož se interpelace poslance ČSSD Břetislava Petra týkala, se z jednání omluvil
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci se během čtvrtečních dopoledních interpelací na vládu přeli hlavně o to, kdo nese odpovědnost za okolnosti privatizace Mostecké uhelné společnosti a zda vláda dostatečně spolupracovala se švýcarskými úřady na vyšetřování této kauzy.

Premiér Petr Nečas, jehož se interpelace poslance ČSSD Břetislava Petra týkala, se z jednání sněmovny omluvil kvůli zahraniční cestě. Omluvili se i další ministři.

O odpovědi na interpelaci poslanci nakonec nerozhodli, protože jich bylo málo, a nemohli proto hlasovat.

Poslanec Petr interpeloval premiéra kvůli údajné neochotě českých úřadů spolupracovat se švýcarskými na vyšetřování případu, který v těchto dnech řeší tamní soud. "Takže otázka zní: kdo blokoval záležitosti vyšetřování kauzy Mostecká v České republice?" ptal se.

Stanjura obvinění odmítl

V reakci na jeho dotaz vystoupil přítomný ministr dopravy Zbyněk Stanjura a obvinění odmítl. "A jestli někomu vyhovuje, aby ta kauza nebyla vyšetřena, tak my to nejsme, my bychom byli rádi, aby byla řádně vyšetřena," prohlásil.

"My jsme ji způsobili tím, že jsme prohráli volby a vládli jste vy, to je pravda, protože vy jste pak mohli privatizovat takhle nevýhodně Mosteckou uhelnou," obvinil sociální demokraty.

Když se do rozpravy k MUS zapojil i někdejší ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS), sklouzla debata i k odpovědnosti za dění v Regionálním operačním programu Severozápad, který je od loňského roku pozastavený a dluží žadatelům asi jednu miliardu korun.

"Očekával bych, že pan poslanec Šulc nám tady řekne spíše něco o ROPu Severozápad," prohlásil předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Šulce se zastal jeho stranický kolega Jan Bureš. "On (Tejc) tady odpovídá podobným způsobem jako, tuším, že to byl Vasil Bilak nebo Miloš Jakeš, když se ho ptali na disidenty v Československé socialistické republice a on jim říkal: 'Ale vy zase v Americe mlátíte černochy'," řekl Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy