Nebývalá hádka poslanců o zvýšení peněz pro učitele nakonec skončila výhrou vlády

Radek Bartoníček Michaela Endrštová Radek Bartoníček, Michaela Endrštová
27. 3. 2019 10:38
Vládní a opoziční poslanci se ve středu dopoledne pohádali ohledně zvýšení peněz pro učitele. Opoziční poslanci v úterý večer těsně prosadili usnesení, kterým vládu vyzvali, aby zvýšila peníze učitelům rychleji - konkrétně tak, aby měli učitelé plat 130 procent průměrné mzdy do roku 2020. Ve středu dopoledne se pokusili koaliční poslanci toto rozhodnutí sněmovny změnit. Po necelých třech hodinách, mnoha emotivních proslovech a několika hlasováních se jim to podařilo.
Hádka poslanců po úterním rozhodnutí sněmovny | Video: Poslanecká sněmovna

Středeční ranní jednání sněmovny začalo hodně neobvykle a pořádně zostra. Předsedající schůze musel několikrát oznámit, že prodlužuje poradu zástupců politických stran, což mohlo na první pohled působit jako pouhá organizační věc. Ve skutečnosti šlo ale o mnohem více.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek a někteří další zástupci vládních stran se totiž snažili změnit úterní rozhodnutí sněmovny, které by mohlo zkomplikovat život premiéru Andreji Babišovi a celé vládě. Opozice totiž nejtěsnějším způsobem protlačila usnesení, podle kterého by vláda musela brzy přidat učitelům peníze. Jde sice "jen" o výzvu, kterou vláda nemusí vyslyšet, ale přece jen marketingově by bylo pro Babiše velmi nepříjemné čelit dotazům, proč nechce splnit výzvu sněmovny. Zejména, když jde o tak citlivé téma, jako jsou učitelé.

Celé usnesení sněmovny znělo doslova takto: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu ke zvýšení platů pedagogů pro dosažení průměrného platu pedagogů 130 % průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020 tak, aby bylo dodrženo usnesení Poslanecké sněmovny číslo 66 ze dne 19. 12. 2017."

Usnesení z roku 2017 přitom říká: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby od 1. 9. 2018 zvýšila platy učitelů o 15 procent a ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 procent pro dosažení průměrného platu učitele 130 procent průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020."

Výsledek hlasování ukázal, že usnesení prošlo v úterý večer nejtěsnější většinou. Z hnutí ANO byl přitom pro jediný poslanec, 56 se jich zdrželo, další se hlasování neúčastnili nebo vůbec ve sněmovně nebyli.

Pirát Pikal byl neoblomný, požadavek Foldyny odmítl

Takový tlak na vládu od opozice se vládním poslancům nelíbil, a proto se pokusili parlamentní opozici nejdříve "přelstít" tím, že k mikrofonu přišel ve středu jako první poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. "Zpochybňuji včerejší hlasování. Při hlasování jsem se zdržel, ale na sjetině mám, že jsem hlasoval pro," tvrdil Foldyna. Pokud by mu předsedající schůze vyhověl a hlasování se opakovalo, opozice by usnesení už neprosadila, protože ve středu ráno měla vládní koalice v lavicích převahu.

Foldyna a s ním další vládní poslanci ale měli smůlu, protože předsedajícím byl ve středu ráno pirát Vojtěch Pikal. A ten se postavil proti Foldynovi. Navíc hlasování lze zpochybnit jen těsně po hlasování a hlasování proběhlo už předešlého dne.

"Musím říci, že jsem poněkud překvapený, protože tento bod jsme včera už ukončili, a nejsem si proto jistý, jestli vaše zpochybnění můžu považovat za  bezprostřední podání námitky. Proto ji nemůžu přijmout," uvedl Pikal.

Tím ovšem zvedl ze židle další zastánce vlády - například komunistu Pavla Kováčika. "Ten bod byl včera tak překotně ukončený, že se nikdo ani nestihl přihlásit. Proto navrhuji, abychom tento případ považovali za bezprostřední," zastal se Foldyny komunista, proti čemuž se ohradil například předseda STAN Petr Gazdík. "Je na předsedajícím, aby rozhodl, zda dá nebo nedá o námitce hlasovat," uvedl Gazdík. Následně Pikal zopakoval, že námitku Foldyny nepřijímá. 

Okamžitě zareagoval šéf klubu ANO Faltýnek, který žádal Pikala, aby dal o námitce hlasovat. Čímž by se otevřely dveře k tomu, aby požadavek opozice na vládu ohledně platů učitelů byl novým hlasováním fakticky zamítnutý. "Všichni si pamatujeme, jak to včera proběhlo. Proběhlo to tak, že proběhlo hlasování a předsedající okamžitě ukončil tento bod a jednací den. Nebyla vůbec možnost vznést jakoukoliv připomínku," tvrdil Faltýnek.

Nekašleme na učitele, rozčiloval se ministr školství

Po jeho slovech se tedy politici dohodli, že schůzi přeruší a poradí se, jak budou postupovat. Porada byla nakonec několikrát prodloužena a po ní si ještě vzali čas na přestávku komunisté a následně lidovci.

Po přestávce se pak vládní koalici podařilo dosáhnout svého - zrušit úterní usnesení vyzývající k rychlejšímu zvednutí platů učitelů. Nejdříve koalice vyhrálo hlasování o to, jestli se přijme námitka Foldyny, a poté opozice neměla dost hlasů, aby schválila zmiňované usnesení z úterního večera.

Podle hlasovacího protokolu bylo pro 85 poslanců, potřeba bylo 86. Z ANO bylo pro 1 poslanec, z KSČM 0, z ODS 23, z pirátů 19, z SPD 15, z ČSSD 7,  z KDU-ČSL 7, z TOP 09 3, ze STAN 6. Rozpolceni byli především sociální demokraté, zatímco někteří usnesení podpořili, zdržel se jejich ministr kultury Antonín Staněk a poslanec Jaroslava Foldyna. Pokud by byli pro, návrh prošel. Opozice ale doplatila i na to, že jí chyběli někteří poslanci.

Hned po hlasování vystoupil ministr školství Robert Plaga, který tvrdil, že opozičním politikům nejde o nic jiného, než jen o politikaření a prázdná slova. "Z tématu, které je důležité pro tuto zem, se stalo prach sprosté politikum. Veškeré debaty tady o tom, že vláda kašle na učitele, nejsou pravdivé," rozčiloval se Plaga.   

O kolik se zvednou platy

Opozice a koalice se přetahují o to, kdy a o kolik se mají zvýšit peníze pedagogickým pracovníkům ve školství. Opoziční poslanci kritizují vládu, že nezvyšuje platy tak, jak ji k tomu vyzvala sněmovna. Ministr školství Robert Plaga (ANO) tomu oponuje.

"Meziroční růst platů je jedenáctiprocentní, meziroční růst a průměrná mzda v regionálním školství dosáhla 35 089 korun. České školství není černou dírou a ten dluh patnácti, dvaceti let, který českému školství dlužíme, respektive ten deficit, který tam nastoupal, se daří postupně odstraňovat," tvrdil Plaga.

Podle něj kabinet drží závazek, že na konci roku 2020-2021 bude průměrný plat českého učitele 150 procent úrovně roku 2017, tedy 45 nebo 46 tisíc korun. "I z prvních jednání s paní ministryní financí Alenou Schillerovou tento závazek nebyl zpochybněn. Shodl jsem se s paní ministryní, že navýšení bude propsáno na nárůst roku 2020-2021 tak, aby bylo zjevné, že vládního závazku bude dosaženo nejpozději na konci roku 2020-2021," řekl ministr školství.

 

Právě se děje

Další zprávy