Vláda bude bandou šašků, kritizuje Benda změny zákonů

ČTK ČTK
17. 7. 2014 11:39
Kvůli služebnímu zákonu se musí pozměnit i další normy, třeba lustrační zákon nebo zákoník práce. Sněmovna sice koaliční předlohu se změnami schválila, opozici se ale některé návrhy nelíbí.
Jiří Dienstbier na jednání Sněmovny.
Jiří Dienstbier na jednání Sněmovny. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovna podpořila ve čtvrtečním úvodním kole koaliční poslaneckou předlohu, jež mění řadu zákonů v souvislosti s kontroverzním služebním zákonem. Míří k posouzení do ústavně-právního výboru.

Patrně nejdelší debata se strhla o způsobu jmenování vysokých státních úředníků.

Vláda by podle předlohy musela respektovat pořadí kandidátů, jak je určí výběrová komise. "Vláda je tam za naprostou bandu šašků, která to udělat musí. Pak ji do zákona nedávejme, jinak bude ústavní orgán pošťákem," uvedl Marek Benda (ČSSD). Zástupci koalice úpravu obhajovali, ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) ale připustil změny.

Opoziční poslanci taky poukazovali na velké pravomoci budoucího takzvaného superúředníka, který má mít ve výběrových komisích většinu.

František Laudát (TOP 09 a Starostové) neprosadil přerušení jednání o předloze do příchodu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který byl omluven. Laudátův stranický kolega Martin Plíšek zase neuspěl s návrhem, aby Sněmovna vrátila normu autorům k přepracování.

Změna lustračního zákona i zákoníku práce

Takzvaný změnový zákon přinese také úpravu lustračního zákona. Nově se má vztahovat výlučně na místa představených, tedy vedoucích úředníků.

Pod takzvaným změnovým zákonem jsou podepsáni Roman Sklenák (ČSSD), Jaroslav Faltýnek (ANO) a Jiří Junek (KDU-ČSL). Předloha dává do souladu se služebním zákonem řadu dalších norem, hlavně zákony o různých státních úřadech.

Vedle lustračního zákona a zákonů o státních úřadech upravuje změnová norma třeba taky zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy. Úředníci, kteří je nyní mají, budou mít podle služebního zákona nově tarif a příplatky, jejichž úhrn bude odpovídat nynějšímu smluvnímu platu.

Celková koaliční novela služebního zákona je po středečním druhém čtení v závěrečném schvalování, které by mělo začít příští týden. Pravicová opozice normu ostře kritizuje a hrozí obstrukcemi. Její zástupci zopakovali, že schválena nebude.

V úvodu čtvrtečního jednání Sněmovny se předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pozastavil nad tím, že v době pléna zasedá vyšetřovací komise k opencard. "Jestli to nezrušíte a ty poslance sem nepustíte, tak si vezmeme pauzy a počkáme, až dojedná vyšetřovací komise pro opencard, aby se všichni naši poslanci mohli plnohodnotně zúčastnit pléna Sněmovny," řekl.

Protože to nebylo poprvé, Stanjura soudí, že jde o úmysl. Jednání komise pak bylo zrušeno.

 

Právě se děje

Další zprávy