Poslanci schválili rozpočet, teď míří do výborů

Domácí Domácí, Jakub Novák
6. 12. 2013 15:30
Jednání Poslanecké sněmovny jsme pro vás sledovali živě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se na svém pátečním jednání poprvé pustili do projednávání návrhu státního rozpočtu.

Pro jeho schválení nakonec hlasovalo 133 poslanců, proti bylo 33.

Už dříve během dne také poslanci - navzdory hlasitému odporu ze strany opozičních TOP 09 a ODS - schválili návrh na projednání rozpočtu ve zrychleném řízení tak, aby se ho podařilo definitivně schválit ještě před vánočními svátky.

V prvním čtení poslanci schvalují základní parametry návrhu rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, výši schodku a způsob jeho financování. Harmonogram předpokládá, že závěrečné rozhodování by se mělo odehrát od čtvrtka 19. prosince. Na rozpočet tedy budou mít poslanci dva týdny. V jiných letech to bývají zhruba dva a půl měsíce. Pokud by Sněmovna nestihla schválit rozpočet do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium.

Dění v Poslanecké sněmovně jsme pro vás sledovali v online zpravodajství:

Sněmovna v prvním čtení schválila vládní návrh státního rozpočtu. Pro hlasovalo 133, proti 33 poslanců. Jednotlivé kapitoly rozpočtu byly přikázány k projednání jednotlivým výborům.

"Byla to dobrá debata, se vším všudy. Ale přimlouvám se k tomu, abyste dál pustili rozpočet, který je uměním možného. Vím, že se ta časová řada otáčí k rozpočtovému deficitu, ale finanční ´superrestriktivní´ politika posílala zemi do recese," řekl na závěr ministr Fischer.

Foto: Petr Vyoral

"Termín potravinová soběstačnost slouží výrobcům falešných párků, nikoli lidem v České republice. Zvyšuje to komfort aglomerátu, kterým je Agrofert. Český spotřebitel potřebuje pouze termín ´kvalita odpovídající ceně´," reagoval na předchozí komentář Jaroslava Faltýnka znovu Kalousek. Na komentář týkající se někdejšího ministra Janoty dodal, že mu tehdy brečel na rameni kvůli tomu, že nemůže nic dělat, protože jeho šéf  - premiér Fischer - je slaboch.

"Nenechám tu dupat po práci zesnulého ministra Janoty, jehož balíček zachránil rozpočet před úplným rozpadem," řekl ministr financí Jan Fischer, který mluvil, i když "původně myslel, že nebude".

"Když už máme takovou starost o výdaje, byl jsem zaskočen, jaké jsou výdaje za informační služby, jaké desítky až stovky milionů tečou za služby právnickým firmám v resortu financí," dodal.

"Skutečně jsme navýšili některé výdaje, protože jsme reflektovali situaci české ekonomiky, která pět let prakticky stagnuje. Všechny studie konstatují, že fiskální restrikce rozvoji ekonomiky brání a navrhují tuto bariéru prolomit. Vývoz sám o sobě není schopen utáhnout ekonomiku, pokud máme stagnaci i pokles domácí spotřeby. Pan Kalousek tvrdí, že je policistů moc, ale například mnozí starostové vědí, jak to ve skutečnosti v některých regionech vypadá. Ano, zvýšili jsme provozní výdaje v resortu práce, ano, navýšili jsme je, aby úřad práce nefungoval pouze jako pokladny, ale aby aktivně bojoval s nezaměstnaností," reagoval na Kalouska premiér Rusnok.

Foto: Ludvík Hradilek

Kalousek se na plénu Sněmovny ostře pustil do některých ministrů Rusnokovy vlády. "Toto není Fischerův rozpočet, to je Pecinův rozpočet. Ten jeho původní návrh bych byl jako bývalý ministr financí ochoten odsouhlasit, ale toto je rozpočet, který mu přepsali pánové Pecina, Rusnok a další. V rámci fakultativních výdajů došlo k navýšení naprosto nesmyslných položek těch nejsilnějších kandidátů SPOZ, jako například dvě miliardy na navýšení počtu policistů, kterých už teď máme nejvíce v rámci Evropské unie," nechal se slyšet Kalousek.

Zkritizoval také někdejší změnu prognózy hospodářského vývoje. "Ministr vnitra je určitě daleko lepší prognostik budoucího hospodářského vývoje než ministr financí. Skládám poklonu před profesionálním aparátem ministra financí, který na popud svého ministra skutečně řekl, že prognóza budoucího vývoje bude jiná," uvedl Kalousek.

"Pokud opravdu chcete šetřit, pokud to nejsou opravdu jen pokrytecké pindy, tak budete muset vládě říct, jako suverén, že je to prostě moc," konstatoval později.

"Když pan Babiš řekne tři věty, pětkrát si v nich protiřečí," reagoval na dřívější výrok Andreje Babiše exministr financí Miroslav Kalousek. "Proč by četl návrh státního rozpočtu, vlastní názor od něj nikdo nečeká. Navíc, bude-li členem vlády, bude v permanentním střetu zájmů - půjde o vrchol kmotrovské ságy, stane se sám sobě kmotrem, sám sobě klientem," zaútočil Kalousek na Babiše a dodal, že jako šéf Agrofertu bude Babiš v totálním střetu zájmů. Také se nechal slyšet, že Babiš byl "pasákem pana Grosse".

Foto: Vojtěch Marek

Poslanecká Sněmovna má přestávku do druhé hodiny odpolední.

Poslanec Zbyněk Stanjura vysvětlil, proč ODS rozpočet nepodpoří. "Je to historicky nejvyšší výdajový rámec, jaký kdy byl navržen," stěžoval si Stanjura. Na vysoké výdaje si stěžuji i hnutí ANO a ČSSD. Sociální demokraté proto plánují výdaje ministerstev osekat až o 20 miliard.

Rozpočet poslancům představil premiér Jiří Rusnok a ministr financí Jan Fischer. Schodek zvýšený o 7 miliard podle Fischera odráží stav ekonomiky, situaci ve fiskální politice, nastavení daní a schopnost státu je vybrat. "Pokud se vám tento rozpočet nelíbí, neptejte se, co uděláte s tímto rozpočtem, ale co uděláte pro to, aby příští mohly být lepší," řekl ministr financí poslancům.

Poslanci začali projednávat rozpočet v prvním čtení. Miroslav Kalousek (TOP 09) potvrdil dřívější informace, že jeho strana nepřikročí k obstrukcím.

Poslanci podle očekávání schválili návrh usnesení na úhradu volebních nákladů politických stran a hnutí. Další původně předpokládané body (týkající se zřizování jednotlivých sněmovních stálých komisí) byly vyřazeny. Končí tak druhá schůze a za dvacet minut po ní začne další, v rámci níž se budou poslanci plně věnovat rozpočtu.

Poslanci schválili návrh rozpočtového výboru na zrychlené projednání státního rozpočtu.

"Je to absurdní divadlo, pan Kalousek ví, že to musíme přijmout. Jeho výtka, že na rozpočtovém výboru nebyl pan ministr, nevidím jako problém, věřím, že jeho náměstek pan Gregor je v této věci mnohem kompetentnější. Nikdo z poslanců rozpočet nečetl, není možné přečíst devět set stran. V případě jeho neschválení bychom měli podle pana Gregora problémy s evropskými fondy i ratingem - a myslím, že pan náměstek ví, co říká," nechal se před novináři slyšet Andrej Babiš s tím, že on sám rozpočet číst nebude. Exministra financí Kalouska potom označil za "hlavu organizovaného zločinu".

Foto: Ludvík Hradilek

"Byli jsme osočeni z nemakání a rezignace - naše hesla jsou ale odpovědnost a stabilita. Ano, budeme schvalovat rozpočet, do kterého úplně nevidíme. Jako nováčci nevidíme do mnoha oblastí, jaká suma je zazávazkovaná. Není to rezignace, my jsme připraveni se s těmito věcmi vypořádat. Domnívám se, že bychom se stejně do poloviny ledna neposunuli o mnoho dále v rozkrývání rozpočtu," nechala se v plénu slyšet  první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

"Pokud bude rozpočtové provizorium, potom bereme Evropské komisi poslední jistotu v podobě kofinancování evropských projektů, v ostatních oblastech vysíláme nejasné signály," dodala a obvinila z rezignace Kalouskovo ministerstvo ve vztahu k auditování operačních programů.

"Tento rozpočet - a to je potřeba říci - je rozpočtem pánů Kalouska a Fischera," konstatoval Jan Mládek.

"Ano, je to mimořádná situace, ale kdo tuto situaci zavinil - to byla Nečasova vláda, ve které seděli i pánové Kalousek nebo Stanjura," rozhořčoval se nový šéf rozpočtového výboru Václav Votava. "Rusnokova vláda neměla dostatek času do něj nějak více zasahovat," dodal.

"Souhlasím s tím, že správně by se mělo v případě rozpočtu jednat standardním způsobem. Pro klub KSČM je však mnohem větší hrozbou rozpočtové provizorium a škody, které to způsobí ve městech, na krajích nebo z hlediska čerpání evropských peněz," řekl Pavel Kováčik.

"Nezavádějme tu kývání hlavou na návrhy předložené jakýmsi představenstvem," odmítl zrychlené projednávání rozpočtu Adolf Beznoska.

"V hnutí ANO je jistě mnoho úspěšných podnikatelů, kteří když rozhodovali o svých penězích, tak si to jistě všechno pročetli. Nyní se možná chovají ke státu jako k firmě, nicméně k firmě, která je cizí," řekl později jeho spolustraník Pavel Blažek.

"Je to rozsáhlá a komplikovaná materie. Pokud přijmeme tento harmonogram, neříkáme nic jiného, než že my, PS, rezignujeme na řádné projednávání rozpočtu. Není možné projednat rozpočet za čtrnáct dní, je možné to odbýt, ale ne projednat. Dvou- nebo třítýdenní projednávání ale velké riziko nepředstavuje," nechal se slyšet šéf poslanců TOP 09 - STAN Miroslav Kalousek.

Poslanci potvrdili nové předsedy sněmovních výborů. Zde je jejich přehled:

Petiční výbor - Zuzana Bebarová-Rujbrová
Rozpočtový výbor - Václav Votava
Kontrolní výbor -  Vladimír Koníček
Volební výbor - Martin Komárek
Výbor pro evropské záležitosti - Jaroslav Blažka
Hospodářský výbor - Ivan Pilný
Ústavně právní výbor - Jeroným Tejc
Výbor pro obranu - David Kádner
Výbor pro bezpečnost - Roman Váňa
Výbor pro sociální politiku - Jaroslav Zavadil
Výbor pro zdravotnictví - Rostislav Vyzula
Školský výbor - Jiří Zlatuška
Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj - Milada Halíková
Výbor pro životní prostředí - Robin Böhnisch
Zahraniční výbor - Karel Schwarzenberg
Zemědělský výbor - Jaroslav Faltýnek

Dobrá rada předsedy klubu ANO Faltýnka
Dobrá rada předsedy klubu ANO Faltýnka | Foto: Ludvík Hradilek

"Vím přesně, co české zemědělství a potravinářství potřebuje, a budu v této pozici dále bojovat za zájmy zemědělců a potravinářů," řekl ke svému zvolení do čela zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek, člen představenstva Agrofertu. Jeho vyjádření se setkalo se smíchem části přítomného osazenstva.

Sněmovna má nový zasedací pořádek. Poslanci se nově rozsadili nikoli podle abecedy, ale podle jednotlivých poslaneckých klubů.

 

Právě se děje

Další zprávy