Poslanci schválili předlohu o dětských skupinách

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 6. 2014 14:37
Náklady na zřízení dětské skupiny odhaduje ministerstvo na půl milionu korun. Požadavky na skupiny jsou mírnější než u školek.
Dětská skupina v pražském Kačerově.
Dětská skupina v pražském Kačerově. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Sněmovna v pátek schválila předlohu o dětských skupinách, které jsou alternativou mateřským školám. Rodiče by do skupin mohli umísťovat děti od jednoho roku do zahájení školní docházky.

Poslanecké návrhy na omezení horní hranice věku, do něhož by pracující rodiče mohli své potomky na hlídání do dětských skupin dávat, neuspěly. Vládní norma míří k posouzení do Senátu.

Předlohu podpořilo 95 ze 157 přítomných poslanců. Proti jich bylo 29. Sněmovna odmítla návrhy jednotlivých poslanců z různých stran.

Norma může podle poslanců TOP 09 a Starostů ohrozit nynější mateřská centra a lesní školky. Sněmovna totiž nepřijala návrh komise pro rodinu, aby byla registrace dětských skupin na ministerstvu práce dobrovolná. Půlroční lhůtu pro zápis ale poslanci prodloužili na rok.

TOP 09 a Starostové sice normu jako celek podpořili, podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové však bude nutná její novela. Například lesní školky prý nemohou požadavky zákona splnit.

Půl milionu korun na roční provoz skupiny

V dětské skupině by mohlo být podle normy nejvýš čtyřiadvacet dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče. Zajistit by musel vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek.

Provozovatel by také určil výši úhrady nákladů za péči o dítě. Úhrada by mohla být až ve výši skutečných výdajů, ale taky nulová. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz.

Pečovatelky a pečovatelé by museli být bezúhonní a být "odborně způsobilí", tedy mít oprávnění pracovat v různých zdravotnických profesích, v sociálních službách, ve školství nebo mít kvalifikaci chůvy.

Zřizovatelům, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace a nově i spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes tisíc sto dětských skupin. Zaměstnání několika desítek tisíc rodičů by pro státní rozpočet mohlo znamenat přínos 382 až 573 milionů korun.

V následujícím roce by mohlo přibýt dalších víc než dvě stě skupin, rozpočet by získal 457 milionů až miliardu korun, a to podle počtu zaměstnaných matek a otců, uvádějí autoři v podkladech. Dětské skupiny vyjdou podle autorů návrhu mnohem levněji než postavení nových školek.

Kritici normy z řad komunistických poslanců, že dětské skupiny povedou k rušení mateřských škol. Zastánci ale tvrdí, že půjde jen o alternativu ke školkám.

Sněmovna v pátek navíc podpořila doprovodné usnesení s požadavkem na přehodnocení nynějších hygienických požadavků na mateřské školy a jejich případné změkčení.

 

Právě se děje

Další zprávy