Poslanci schválili bič na podvody s pohonnými hmotami

Jakub Novák
8. 2. 2013 10:05
Zákon by měl omezit miliardové daňové úniky na DPH či spotřební dani
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Novelu zákona, který by měl zabránit miliardovým daňovým únikům během prodeje pohonných hmot, poslali v pátek poslanci bez problémů do druhého čtení.

Návrh nyní dostanou na stůl poslanci hospodářského výboru.

"Zejména v důsledku krácení DPH a spotřebních daní dochází ke ztrátě 5 až 8 miliard korun, některé odborné názory počítají dokonce ještě více," vysvětlil potřebnost návrhu jeden z jeho spoluautorů Jan Kubata (ODS).

To, že má návrh podporu napříč Poslaneckou sněmovnou, dokázal i následný výstup zpravodaje návrhu Milana Urbana (ČSSD).

"I když budou výhrady ohledně výše kauce a podobně, tak tento návrh považuji za velmi dobrý. Dává smysl - akorát měl přijít už mnohem dříve," uvedl.

A skutečně - výhrady proti 20milionové kauci, kterou budou muset obchodníci složit, případně poskytnout formou bankovní garance, mělo již dříve Společenství čerpacích stanic ČR, které ji považuje zvláště pro některé menší podniky za likvidační.

Zavedení této kauce je vedeno zejména snahou zamezit účelovému vzniku firem, které jsou v obchodech s pohonnými hmotami zapojeny pouze po nějaký čas a poté nahrazeny jinými. Pokud se obchodník zúčastní daňového podvodu, přijde o ni.

"Za Hospodářskou komoru ČR proto navrhuji, aby stanovení kauce bylo okolo deseti milionů korun z důvodu zachování rovnosti mezi malými a středními podnikateli a velkými firmami, které podnikají v této oblasti," uvedl během projednávání návrhu na půdě kabinetu prezident komory Petr Kužel.

Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání vlády řekl, že výše kauce se ještě může změnit při jednání o návrhu v Poslanecké sněmovně.

Zákon by měl také zpřísnit podmínky provozování takové živnosti - ta by se z vázané měla stát koncesovanou.

Zápis obchodníka nebude probíhat automaticky, ale bude probíhat řízení, v němž bude celní úřad posuzovat, zda splňuje veškeré podmínky - musí být mimo jiné bezúhonný a nesmí mít za poslední tři roky za sebou žádné vážné porušení daňových či celních předpisů nebo zákonů. 

Novelu představili koncem loňského roku ministři průmyslu a obchodu a financí Martin Kuba (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Aby mohla být projednána co nejrychleji, podala ji skupina poslanců ODS, TOP 09 a LIDEM.

 

Právě se děje

Další zprávy