Poslanci schválí rozpočet, ušetřit mohou 3,5 miliardy

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková, Jakub Novák
18. 12. 2013 16:45
Vláda Jiřího Rusnoka navrhla schodek ve výši 112 miliard.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ve čtvrtek začnou ve třetím čtení projednávat státní rozpočet. Vláda Jiřího Rusnoka počítá se schodkem ve výši 112 miliard korun.

Vznikající koalice ve druhém čtení navrhla úspory ve výši 3,5 miliardy, pozměňovací návrhy nyní projedná Sněmovna.

Původně přitom z ČSSD a hnutí ANO zaznívalo, že je možné ušetřit deset až dvacet miliard korun. Reálné plány jsou ale mnohem skromnější.

Úspory chtěly strany najít seškrtáním všech kapitol průměrně o deset procent. Nyní ale navrhují omezit jen některé resorty. O peníze přijde například věda a výzkum.

3,5 miliardy se navíc neušetří v pravém slova smyslu. Peníze skončí ve vládní rozpočtové rezervě, posílené ještě o miliardu a půl z kapitoly Všeobecná pokladní správa, kde se z tohoto důvodu snižuje položka "realizace státních záruk".

Tento "transfer" kritizovala opozice, podle které tím nová vláda získá možnost peníze utratit bez dohledu Poslanecké sněmovny.

"Pokud bude takový návrh přijat, řekne Poslanecká sněmovna, že chce dát vládě těchto pět miliard jako bianco šek s tím, že o nich už jako suverén rozhodovat nechce. Má to být asi 3,5 miliardy a žádná příčetná Sněmovna nedovolí tuto rezervu nafouknout ani o sto milionů," rozčiloval se při druhém čtení Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Bez odezvy nezůstala ani samotná výše schodku. Nečasova vláda totiž původně počítala se schodkem maximálně 105 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy