Baxa chtěl k dvaceti funkcím další, stěžoval si Klaus, který zůstává v čele výboru

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 3. 4. 2019 11:01
Václav Klaus mladší zatím zůstává v čele školského výboru. O místo měl přijít kvůli nedávnému vyloučení z ODS. Vedení strany následně do čela výboru místo Klause navrhlo místopředsedu strany Martina Baxu. Toho ale poslanci v prvním ani druhém kole ve středu dopoledne nezvolili. Některým poslancům vadilo, že by Baxa spolu s výborem vedl i město Plzeň.
Středeční hlasování o výměně předsedy školského výboru Václava Klause mladšího ukázalo, že Klaus má mezi členy výboru silnou podporu
Středeční hlasování o výměně předsedy školského výboru Václava Klause mladšího ukázalo, že Klaus má mezi členy výboru silnou podporu | Foto: DVTV

Už když Václav Klaus mladší přicházel ve středu ráno jako první na jednání školského výboru, dával najevo, že rozhodování o tom, jestli zůstane předsedou nadále, bude napínavé. "Bude to tajná volba, uvidíme. Co k tomu budu více říkat? Nic," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Poslance výboru čekalo hlasování, které se týkalo Klause nepřímo. ODS totiž už dříve avizovala, že místo něj navrhne ve středu na předsedu svého poslance, primátora Plzně a místopředsedu ODS Martina Baxu - právě o jeho zvolení pak členové výboru hlasovali. Klaus totiž dávno dával najevo, že sám z postu předsedy neodejde.

Už dřívější kuloárové informace naznačovaly, že Klause zřejmě většina členů výboru ve funkci podrží. Někteří členové výboru minulý týden upozorňovali, že Klaus má ve výboru nemálo příznivců.

"Kolegové by mohli říci, že měli Václava Klause tak rádi, že ho nechtějí odvolat, ale nepovažuji to za pravděpodobné," avizoval minulý týden například člen výboru za KDU-ČSL Jiří Mihola. Mimochodem, výbor, který Klaus vede, patří mezi vůbec nejdůležitější a má také nejdelší název ze všech - výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. 

Že mají poslanci problém s výměnou Klause za Baxu, bylo zřejmé od první chvíle středečního jednání. Například pirát Lukáš Bartoň sdělil, že váhá, jestli podpoří tuto výměnu.

"My piráti jsme proti kumulaci funkcí, nelíbí se mi, že by pan Baxa byl předsedou výboru a zároveň primátorem," řekl a vyzval Baxu k odchodu z postu primátora Plzně. K Bartoňovi se přidali i poslanci hnutí ANO a SPD. Například poslanec ANO Karel Rais uznával, že na místo šéfa výboru má nárok ODS, ale také se mu nelíbilo, že Baxa by měl hodně funkcí. Podobně promluvil komunista Miroslav Grebeníček. 

Je to zvládnutelné, odrážel Baxa kritiku kvůli kumulaci funkcí

Když Klaus zahájil bod, věnovaný volbě jeho možného nástupce, vzal si slovo Baxa a členům výboru sdělil, že podle dohod politických stran má na místo předsedy nárok ODS. "Tento post byl určený pro nominanta ODS. A na základě těchto dohod byl Václav Klaus zvolený předsedou výboru jako poslanec za ODS. V letošním roce došlo ke změně, která spočívala v tom, že v březnu letošního roku jste přestal, pane předsedo, být členem ODS, bylo vám ukončeno členství, a na základě této skutečnosti poslanecký klub ODS navrhnul kandidáta na nového předsedu výboru s tím, že navrhl moji osobu," začal Baxa vysvětlovat důvody své kandidatury.  

Během dalších okamžiků Klause zajímalo, jestli se tedy Baxa vzdá svých jiných funkcí, pokud ho nahradí v čele výboru. Z Baxova vyjádření vyplynulo, že by primátorem zůstal, ale opustil by ve sněmovně místo v čele jednoho podvýboru a také místo člena výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

"Pokud se týká kumulace funkcí, tak určitě nejsem ten, kdo by nějaké politiky kritizoval za kumulaci funkcí. A to proto, že ctím rozhodnutí voličů. Pokud se rozhodnu vykonávat různé pozice, tak voliči jsou nakonec ti, kteří v této záležitosti rozhodnou," tvrdi Baxa a ujišťoval, že kdyby si myslel, že svou práci nebude zvládat, tak by na předsedu výboru nekandidoval.

"Když omezím některé své aktivity ve sněmovně, tak myslím, že práce předsedy výboru a primátora je zvládnutelná. Navíc už jsem se v minulosti scházel s různými aktéry, kteří působí ve školství, a myslím, že mám zkušenosti a zázemí, abych to zvládl," řekl Baxa.

Podle svých slov se rozhodl kandidovat na vedení výboru proto, že chce tuto práci dělat, a odmítl, že by jej někdo do funkce "tlačil". "Chci otevřeně říci, že jsem nebyl nikým tlačen, ani nechci za každou cenu mít pozici předsedy výboru. Jsem přesvědčený, že všechno zvládnu," sliboval. Naopak Václav Klaus členy výboru ujišťoval, že se věnuje vedení výboru na sto procent a žádné jiné aktivity nemá. 

Předseda ODS výsledky hlasování kritizuje. Mocenský akt, tvrdí

Výsledky hlasování ukazují, že Baxa měl skutečně mezi členy výboru slabou podporu, v prvním kole mu dalo hlas šest poslanců, v druhém sedm. Hlasování bylo tajné, například pirát Bartoň ale sdělil, že přes všechny výhrady Baxu podpořil. "Řekl jsem si, že je lepší, aby byl v čele výboru on než Václav Klaus," vysvětloval.

Martin Baxa se sice po hlasování usmíval, ale při hodnocení hlasování se opřel především do hnutí ANO. "Je jasné, že vedení hnutí ANO se rozhodlo podporovat Václava Klause mladšího," řekl.

Rozhodnutí výboru kritizoval také předseda ODS Petr Fiala. "Svým rozhodnutím zavedli členové školského výboru nové zvyky v Poslanecké sněmovně: kádrování kandidátů jiných stran a nerespektování pravidel. Je to prolomení dosavadních zvyklostí ve sněmovně i porušení pravidla poměrného rozdělení míst v čele výborů," uvedl Fiala s tím, že ODS bere na vědomí tento "mocenský krok dalších parlamentních stran a bude na něj při svém dalším postupu ve sněmově adekvátně reagovat".

Výsledek hlasování kritizoval také předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek. "Ze strany ANO jde o jasné porušení dohod, protože zástupci ANO tvrdili, že budou dodržovat dohody. A jejich součástí bylo to, že na předsedu školského výboru má nárok ODS," sdělil Michálek.

Podle něj budou muset zástupci stran opět zasednout a vše probrat. Michálek ale kritizoval i situaci v ODS. "I když bylo hlasování tajné, z výsledků je patrné, že pana Baxu podpořili jiní poslanci než členka výboru za ODS Zuzana Majerová - Zahradníková. 

Václav Klaus byl evidentně v dobré náladě - když se jej novináři hned po hlasování zeptali, co říká na to, že jej poslanci ve funkci podrželi, ironicky odvětil, že je rád, že poprvé uviděl na výboru člena ČSSD Lubomíra Zaorálka. Zaorálek patrně přišel pomoci zvolit Baxu, protože sociální demokraté jsou vesměs ke Klausovi kritičtí. Členka výboru za ČSSD Kateřina Valachová dává mnohdy najevo, že vidí školskou problematiku jinak než Klaus.

Klaus po hlasování možná poněkud paradoxně poukázal na to, že Baxovi někteří poslanci dali hlas. "Je to pro mě trošku smutná věc. Já chápu, že pan Baxa ke svým asi dvaceti placeným veřejným funkcím hlasuje sám pro sebe na předsedu výboru, ale těch pět hlasů napříč politickým spektrem, které dostal, mě trošku mrzí," prohlásil Klaus v reakci na výsledek druhého kola hlasování. 

A tady už je hlavní aktér dnešního dne! Václav Klaus mladsi! Co říká krátce před hlasováním o setrvani ve funkci? | Video: Radek Bartoníček

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura přitom před několika dny tvrdil, že zástupci jiných stran slíbili podporu výměny předsedy školského výboru. "Požádal jsem předsedy ostatních klubů o ujištění, že platí politické dohody, na základě kterých byla ustanovena sněmovna. Všichni potvrdili, že ano, takže platí, že my máme nárok na místo předsedy klubu," sdělil Stanjura.

Jsme jak židovský výbor, který má připravit transport

Václavu Klausovi mladšímu se nevyplácí spory, které vedl s vlastní stranou už delší dobu. Předseda Petr Fiala a další jej několikrát upozorňovali, že vystupuje proti programu a zájmům ODS, Klaus to odmítal. Vzájemné rozepře vyvrcholily 12. března na jednání sněmovny.

"Zase projednáváme něco, co občané České republiky nechtějí. To je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale hledáme, jak to trošilinku zmírnit a trošku se o to hádáme. Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou," prohlásil Klaus ve chvíli, kdy poslanci jednali o GDPR.  Podle něj je 57 procent zákonů nařízeními Evropské unie, kde poslanci jen jako ovce zdvihají ruku.

Okamžitě se ozvali někteří poslanci, kteří se ohradili proti Klausově slovníku a poukazovali na to, že jeho slova nejsou pravdivá. Zásadní pak byl hlas předsedy Petra Fialy. "Jménem ODS se omlouvám za příměr, který zde nevhodně použil můj kolega Václav Klaus," sdělil poslancům Fiala.

V dalších dnech už měly události rychlý spád. Nejdříve poslanecký klub ODS vyzval Klause, aby odešel z klubu, a o několik dní později už výkonná rada Klause vyloučila ze strany. "Důvodem zrušení jeho členství je dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS," stojí mimo jiné v prohlášení Výkonné rady ODS.

Samotný Klaus uznal, že se svým přirovnáním k židovskému výboru přestřelil, ale zároveň několikrát opakoval, že on rozhodně neporušuje program strany a vyloučení považuje za špatnou variantu. Svého syna se zastal i Václav Klaus starší a někteří další politici.

 

Právě se děje

Další zprávy