Poslanci rozhodli: více volna nebude

Martina Macková
6. 2. 2007 17:34
Praha - Velikonoční Velký pátek se zatím nestane státním svátkem, a počet volných dnů se tedy nerozšíří. Rozhodla o tom dnes sněmovna, která zamítla senátní návrh na zařazení Velkého pátku mezi svátky.
Velký pátek nebo Dušičky. Nic! Žádné volno nebude, řekli poslanci
Velký pátek nebo Dušičky. Nic! Žádné volno nebude, řekli poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Senátoři v novele také neúspěšně navrhovali vypustit Mezinárodní den žen (MDŽ) ze seznamu významných českých dnů.

Uzákonit další den volna a vyřazedit svátek žen z významných dnů země, se senátoři snažili už podruhé. Poprvé jim zákon poslanci před volbami vrátili, aby na něm ještě zapracovali.

Moc nepomohla ani nová Topolánkova vláda. Ta řekla, že nový svátek mít můžeme, ale musíme si zrušit některý ze starých volných dnů.

Ekonomické odhady totiž tvrdí, že když Česko jeden den nepracuje, hospodářství chybí dvacet milionů ale také až jedna miliarda.

Možná by to senátoři a autoři zákona Martin Mejstřík (Cesta změny) a Josef Pavlata (ODS) měli jednodušší, nebýt toho, že chtějí zrušit Mezinárodní den žen jako významný den.

Co vybrat místo MDŽ

I když "zrušit" MDŽ nepomůže. 8. března není pracovní volno, je to pouze významný den. Musel by se musel vybrat některý ze svátků. Ale který?

"Nemyslím si, že by to byl problém vytvořit nový svátek. Osobně bych to podpořil," míní Zdeněk Škromach. "Alespoň by se sjednotil provoz s okolními zeměmi, které mají také tento den volno.

Podle Moravana Škromacha může dokonce sněmovna hlasovat podle toho, z jaké části země poslanec pochází. "Lidé z Moravy jsou více nábožensky založení," soudí.

Další volno by ekonomice způsobilo ztráty

Právě sociální demokraté a komunisté ale loni zákon odmítli. Škromachův kolega Eduard Zeman argumentoval tím, že by země utrpěla nejen ekonomické ztráty, ale také mezinárodní ostudu, kdyby zrušila MDŽ.

"Nemyslím si, že to bude hlasování Čechy-Morava," oponuje Marek Benda (ODS), který by jako Pražan ruku pro Velký pátek také zvedl. "Jsme prostě země, kde je křesťanská tradice. MDŽ je ale podle mě komunistický vynález a není důvod tento den slavit," řekl.

Možná ještě poslanci v diskusi zruší některý ze svátků na přání vlády anebo vymyslí další nové svátky.

Jako třeba loni v březnu poslankyně Jitka Gruntová (KSČM), který navrhla, aby země raději zavedla svátek na "Dušičky". Většina Čechů se podle ní nehlásí k žádnému náboženství, ale zato jezdí druhého listopadu na hroby svých blízkých, a tak by se mít volno každému hodilo.

 

Právě se děje

Další zprávy