Poslanci řekli Číně: Propusťte perzekuované v Tibetu

Red dom
2. 4. 2008 8:20
Pro přijetí prohlášení hlasovalo 79 poslanců
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně.
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - K nenásilnému řešení situace v Tibetu, dodržování lidských práv a umožnění přístupu zahraničních novinářů do oblasti vyzvali ve svém prohlášení čeští poslanci.

Pro jeho přijetí v úterý hlasovalo 79 ze 103 přítomných poslanců.

V textu prohlášení vyzývá dolní komora českého parlamentu také k "propuštění a rehabilitaci všech občanů, kteří byli potrestáni  za prosazování svých politických názorů nebo náboženského vyznání".

Čtěte dokument: Stanovisko českých poslanců k situaci v Tibetu

Na Čínu už v polovině března apelovala i česká vláda. Vyzvala ji, aby nepoužívala násilí při řešení situace v Tibetu.

"Odsuzujeme násilí na demonstrantech, kteří přicházejí svobodně projevit svůj názor, a žádáme jeho okamžité zastavení," stálo v prohlášení vládního kabinetu.

Stanovisko k situaci v Tibetu v úterý přijal také celostátní výbor KDU-ČSL, který doporučil svým ministrům nezúčastňovat se zahajovacího ceremoniálu olympiády v Pekingu.

Čtěte online rozhovor: Češku zatkli za protesty proti Číně. Nelituje toho

Demonstrace v Tibetu si podle neoficálních informací vyžádaly desítky mrtvých a množství raněných.

Topolánkova vláda uvedla, že česká veřejnost klade velký důraz na ochranu lidských práv a základních svobod. "Žádáme propuštění preventivně zadržených osob a žádáme, aby nebyly vystavovány lidsky nedůstojnému zacházení," píše se v prohlášení, podle něhož by se situace v Tibetu měla řešit dialogem, jehož by se měl zúčastnit i dalajláma.

Vláda rozhodne, zda vyšle Topolánka do Pekingu

Na program jednání vlády se Tibet dostane minimálně ještě jednou. Kabinet totož na přání premiéra rozhodne, zda se Mirek Topolánek má zúčastnit slavnostního zahájení či nikoli.

Topolánek nejprve říkal, že do Pekingu nepojede, protože dá přednost prezidentu Václavu Klausovi. Ten ale svou účast na hrách vyloučil kvůli plánované operaci kyčle.

 

Právě se děje

Další zprávy