Poslanci proti sobě: Ti odsouzení přijdou o plat

Jakub Novák
17. 5. 2013 13:01
"Lex Pekárek" prošel sněmovnou, opozice chce ale přísnější řešení
Roman Pekárek.
Roman Pekárek. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona, podle které pravomocně odsouzení zákonodárci, kteří nastoupí do vězení, přijdou o nárok na pobírání platu. Přijít mají také o další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech. Nyní se bude normou zabývat Senát.

Návrh byl schválen prakticky jednomyslně - pro hlasovalo 119 poslanců, proti nebyl nikdo. Část poslanců ČSSD a Tomáš Úlehla z ODS se hlasování zdrželi.

Předloha se současně týká poslance Romana Pekárka, který byl za korupci odsouzen k nepodmíněnému pětiletému trestu odnětí svobody, a podle něhož je tato úprava nazývána "Lex Pekárek". Politik by tak mohl přijít o téměř 56 tisíc korun měsíčně, které mu doposud jako poslanci chodí na účet.

Návrh, s nímž přišel poslanec Marek Benda právě v reakci na Pekárkovo odmítnutí složit poslanecký mandát, poputuje nyní do Senátu.

K návrhu byl podán jediný pozměňovací návrh z pera Kateřiny Klasnové, ten však poslanci zamítli.

Podle něj by poslanec, který se v daném měsíci bez řádné omluvy nezúčastnil dvou jednacích dnů dolní komory, výboru či jiného orgánu, ztratil nárok na polovinu platu a polovinu paušálních náhrad. Pokud by se neúčastnil dokonce čtyř jednacích dní, ztratil by nárok na úhradu v plné výši.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové však není problém s tím, že by se poslanci řádně neomlouvali, ale s tím, kolik těchto řádných omluv je.

"Stále se opakují omluvy ´pro pracovní důvody´ - tomu nerozumím, pokud mě PS nevyšle někam jinam. Musíme si vybrat," řekla v této souvislosti Němcová.

ČSSD: Polovičaté řešení

S původním Bendovým návrhem vyslovila ještě před jeho projednáváním nesouhlas opozice.

"Návrh ze strany ODS považuji za naprosto nedostatečný. Poslanec ve vězení, který nepobírá, plat je polovičatým řešením a je otázkou, zda takové řešení přijímat," řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Rozumím ODS, která chce řešit problémy se svým poslancem Pekárkem, ale na druhé straně je systémovějším řešením právě odebrání mandátu za přesně daných podmínek," dodal.

Že se jedná pouze o částečné řešení celého problému, s nímž se politická scéna setkala prakticky až v tomto volebním období, potvrzuje kromě slov opozice i fakt, že v legislativním procesu je další, přísnější návrh z dílny koaličního tábora.

Miroslava Němcová v něm navrhuje změnu ústavy, po níž volá i ČSSD a podle které by zákonodárce (tedy včetně senátorů) pravomocně odsouzený k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o svůj mandát automaticky přišel.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zásah do ústavy, je potřeba k jeho schválení třípětinové většiny v obou komorách Parlamentu, a proto je nutná dohoda napříč spektrem.

Vláda má s návrhem na zrušení mandátu problém

Roman Pekárek na předvolební kampani ODS v Kolíně
Roman Pekárek na předvolební kampani ODS v Kolíně | Foto: www.romanpekarek.cz

Připomínky k tomuto návrhu se však objevují také uvnitř koalice a nejlépe o tom vypovídá usnesení vlády k tomuto návrhu - ta ho sice nezamítla, ale má k němu poměrně vážné připomínky.

Podle ní totiž návrh mimo jiné vyvolává značné pochybnosti, vzhledem k tomu, že neřeší případy, kdy bude pravomocný odsuzující rozsudek následně z nějakého důvodu zrušen.

Za nepřiměřené potom považuje toto řešení v případě, kdy bude zákonodárci změněn trest z alternativního na trest odnětí svobody - například v případě, kdy by odsouzený nevykonal třeba jen jednu hodinu obecně prospěšných prací.

Vládě se mimo jiné nelíbí fakt, že by se k takovému kroku přistupovalo i v případě trestných činů spáchaných z nedbalosti.

Zrušit mandát? Návrh je ve sněmovně už rok

Trochu paradoxně tak tento návrh v pátek "oslavil" rok svého bytí v legislativním procesu, konkrétně od data, kdy ho Němcová předložila sněmovně. Na program jejího jednání se však dostal až letos v polovině února.

Jeho projednávání však Ústavně právní výbor na konci dubna odložil.

"Pokud si správně vzpomínám, senátoři, ústy paní senátorky Wágnerové, uvedli, že je to pro ně takto nepřijatelné. A protože bez nich to nemůžeme schválit, bylo to přerušeno," vysvětluje člen výboru Jan Farský (TOP 09).

Znovu by se mu tak poslanci měli věnovat až 28. května.

Pět let za korupci

Romanu Pekárkovi v prosinci potvrdil pražský Vrchní soud pětiletý trest odnětí svobody a zaplacení pokuty.

Důvodem je korupční jednání a zneužití pravomoci, kterého se měl dopustit jako místostarosta Kolína, když podnikateli Petru Ličkovi nabídl, že za milionový úplatek zajistí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu.

Do věznice v Hradci Králové nastoupil Pekárek v polovině února s tím, že by se rád účastnil jednání sněmovny. V první polovině března byl převezen do pardubické věznice, kde od té doby pobývá a kde stále pobírá poslanecký plat.

Do centra pozornosti se jeho případ dostal v době, kdy nastoupil jako jeden z náhradníků, kteří v Poslanecké sněmovně zasedli do křesel namísto tří rebelujících poslanců ODS. Díky jeho hlasu tak prošla například první verze daňového balíčku, jehož schválením byla podmíněna další existence Nečasovy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy