Poslanci prosadili krajská referenda Klausovi navzdory

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 4. 2010 16:36
První referenda mohou být vypsána už příští rok v lednu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Václavu Klausovi navzdory dnes prošel Poslaneckou sněmovnou zákon o krajském referendu.

Obyvatelé krajů by tak už od příštího roku mohli rozhodovat například o opravách nebo výstavbě silnic 2. a 3. třídy, o zřízení nebo zrušení škol nebo o hromadné dopravě v rámci kraje.

Poslanci totiž přehlasovali veto prezidenta a zákon definitivně začne platit. Kromě sociálních demokratů a komunistů podpořili normu i lidovci, zelení a nezařazení poslanci.

O těžebních limitech ne

Voliči v daném kraji ovšem nebudou moci rozhodnout, zda prolomit těžební limity nebo ne. Rozhodovat totiž můžou jen o tom, co spadá do kompetence krajského zastupitelstva nebo rady kraje. O těžebních limitech ale rozhoduje vláda.

V případě těžebních limitů by tedy referendum bylo jen jakýmsi poradním hlasem.

Vyhlásit krajské referendum bude moci zastupitelstvo kraje nebo pokud ho bude chtít alespoň 6 procent lidí trvale bydlících v daném kraji.

Rozhodnutí referenda bude pro zastupitelstvo i radu kraje závazné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů v kraji a nadpoloviční většina z nich návrh schválí a pokud ona většina bude zároveň alespoň čtvrtinou oprávněných voličů.

V obcích a krajích ano, celorepublikově ne

Po dnešku je tedy jasné, že občané budou moci přímo rozhodnout o nějakém problému ve svém městě nebo obci a v rámci kraje. Celorepublikové referendum český právní řád nezná. Jediným všelidovým hlasováním tak bylo rozhodování o vstupu do Evropské unie, které ale umožnil speciální zákon jen pro tuto příležitost.

 

Právě se děje

Další zprávy