Poslanci projednají důvěru Rusnokově vládě 7. srpna

ČTK ČTK
31. 7. 2013 14:27
Jednání o vyslovení důvěry bude prvním bodem, uvedla Miroslava Němcová.
Od 10. července běží Rusnokovi třicetidenní lhůta na vyslovení důvěry.
Od 10. července běží Rusnokovi třicetidenní lhůta na vyslovení důvěry. | Foto: Reuters

Praha - Poslanci budou jednat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka na schůzi, která začne ve středu 7. srpna.

O svolání této schůze ve středu rozhodl sněmovní organizační výbor. Jednání o vyslovení důvěry bude prvním bodem, řekla novinářům předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Prezident Miloš Zeman Rusnokovu vládu jmenoval 10. července a od té doby jí začala běžet lhůta 30 dní, do kdy musí předstoupit před sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

Premiér Rusnok ve středu řekl, že žádost o svolání schůze k hlasování o důvěře odešle vláda do Sněmovny až v pátek poté, co schválí své programové prohlášení.

Němcová: Na žádost čekat nemůžeme

Němcová však uvedla, že sněmovna nemůže čekat na to, až jí vláda žádost pošle. "My nicméně musíme splnit zákonné termíny, a ty říkají, že do 30 dnů musí ta schůze prostě proběhnout, takže tím pádem je to zařazeno na pořad schůze," řekla předsedkyně.

Pro vyslovení důvěry vládě by mělo v současné době stačit rovných 100 hlasů, protože pro získání důvěry stačí hlasy většiny přítomných poslanců, nikoli všech. Dva poslanci se však se vší pravděpodobností schůze nezúčastní, protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu.

Pokud by chyběli i další poslanci, pak by se počet potřebných hlasů pro získání důvěry dále snižoval. Němcová řekla, že žádný z poslanců zatím svoji případnou neúčast na schůzi neohlásil.

Zda vláda důvěru získá, není dosud jisté. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík při příchodu na jednání výboru novinářům řekl, že poslanci z jeho klubu Rusnokovu vládu nepodpoří. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nevyloučil, že komunističtí poslanci se rozhodnou možná až před hlasováním.

Předsedkyně sněmovny očekává, že svoji účast na schůzi při hlasování o důvěře oznámí i prezident Miloš Zeman. "Nemluvili jsme o tom přímo, pouze nepřímo z médií jsem se dozvěděla, že pan prezident organizuje svůj čas tak, aby mohl na zahájení schůze přijít, ve chvíli, kdy se bude hlasovat o vládě Jiřího Rusnoka, že chce vystoupit před Poslaneckou sněmovnou," dodala.

Až poslanci dokončí hlasování o důvěře, měli by se podle schváleného návrhu programu věnovat projednávání návrhů zákonů. Celkem 17 zákonů by měli schvalovat v závěrečném čtení. Také by se měli dostat ke schvalování návrhu na udělení a propůjčení státních vyznamenání.

 

Právě se děje

Další zprávy