Poslanci příští týden projednají Lisabonskou smlouvu

Kateřina Eliášová
1. 12. 2008 10:59
O mimořádnou schůzi požádali poslanci ČSSD
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už příští úterý budou poslanci rozhodovat o osudu Lisabonské smlouvy. Sociální demokraté požádali o svolání mimořádné schůze k tomuto tématu.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček svolal schůzi na 9. prosince.

"Dorazil potřebný počet hlasů a byly to hlasy sociálních demokratů," potvrdil Aktuálně.cz Vlček.

Mimořádnou schůzi k Lisabonské smlouvě požadovali i zelení a lidovci. Hlasy ČSSD ke svolání schůze stačí.

"Prezidentské" koalici ČSSD, zelených a lidovců ale nebudou stačit hlasy na samotnou ratifikaci Lisabonské smlouvy. Bez ODS to nepůjde.

Občanští demokraté jsou ale v tomto tématu rozděleni.

ODS teď čeká hlavně na kongres. Teprve až ten naznačí, zda Lisabon schválen bude nebo ne. Delegáti budou na kongresu, který začíná už v pátek, rozhodovat také o usnesení zavazující zákonodárce ODS nehlasovat pro tento pakt. Není jasné, zda takové usnesení může projít.

Proti ratifikaci Lisabonské smlouvy se hlasitě vyjadřuje jeden ze soupeřů o křeslo předsedy, pražský primátor Pavel Bém. Stjí za ním i někteří poslanci. Ti už pohrozili, že z klubu odejdou, pokud by k ratifikaci došlo.

Smlouva musí vedle Poslanecké sněmovny projít i Senátem. Ani tam nebude situace jednoduchá. Teorve pak ji musí podepsat prezident Václav Klaus. Jeho tajemník Ladislav Jakl včera naznačil, že Klaus se možná ještě obrátí ve věci Lisabonské smlouvy na Ústavní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy